Rybníky a lesopark v Chýni

Rybníky a lesopark v Chýni

Jak udělat z nákupu vánočního kapra zážitek? Vypravte se pro něj na břeh rybníka do nedaleké Chýně. Projdete se romantickým lesoparkem, obejdete jeden rybník a u druhého už na vás budou čekat kádě s kapry.  Cestou domů se můžete zahřát v příjemné kavárně. Nechcete-li čekat na předvánoční čas, vypravte se do Chýně dřív. Ze sádek si můžete po celý rok přivézt suvenýr v podobě uzených či marinovaných ryb nebo jiných nakládaných dobrot. A výlet je pěkný v každou roční dobu!  

Strahovský rybník

Podrobnosti a popis trasy

Náš výlet začíná na Malovance na konečné autobusu 164 (tenhle autobus už je hlavním hrdinou jiného výletu), kterým dojedete na konečnou do Sobína. Sama cesta je zážitek: objevíte staré Řepy nebo průmyslový Zličín. V Sobíně začíná pěší část výpravy: z okresky, vedoucí k Břvům, sejdete při první příležitosti do lesoparku, který je součástí přírodní památky Hostivické rybníky.

Přírodní park Hostivické rybníky

Les je protkaný pěšinkami, vyberte si tu, která vede směrem na Břve. Dojdete pěkným listnatým lesem až k Břevskému rybníku. Podél rybníka vede naučná stezka. Vydejte se po ní, ale v polovině cesty ji opusťte a namiřte si po dobře prošlapané cestičce ke Strahovskému rybníku.  Jakmile dojdete k silnici, jste v podstatě u cíle. U Strahovského rybníka, na adrese K rybníčkům 521, sídlí firma Ladislav Černý – chov ryb. Zhruba 10 dnů před Vánoci jsou tu ke koupi živé ryby, od 21. do 23. prosince vám je nejen usmrtí, ale i vykuchají a odšupinují. Přesné termíny si ověřte na Facebooku!  Celoročně jsou tu k dostání rybí speciality: uzené ryby či marinované ryby, rybí saláty nebo severská pochoutka gravlax, sortiment rozšiřují nakládané hermelíny a utopenci. Ocitnete-li se zde mimo oficiální otvírací dobu, zavolejte na číslo, uvedené na vratech. Bude-li pan Černý doma, neodjedete s prázdnou.

Pan Černý s nakládanými hermelíny

S rybí výslužkou se vydejte na zpáteční cestu. Pěšinou se vraťte až k naučné stezce a obejděte po ní Břevský rybník z druhé strany.  Pak to vezměte po chodníku po hrázi a odbočce ulicí U Obory do lesoparku.  Cesta (značená cyklostezka) vede lesem mezi rybníky.  Díky střídání vodních ploch s lesem je lokalita oblíbeným místem pro ptactvo, žije tu také ondatra pižmová a několik druhů netopýrů. Dříve, že byste si přáli, dojdete do Hostivice.  Namiřte si to k Husovu náměstí – na rohu tu najdete velmi příjemnou kavárnu Prostor a Čas, jejíž nabídka potěší i toho nejnáročnějšího kávového fajnšmekra. Můžete si tu dát také polévku nebo hlavní jídlo.  Z kavárny je to přes náměstí co by kamenem dohodil na zastávku autobusu 365, který vás zaveze na Bílou Horu. 

Kavárna Prostor a čas v Hostivici

Máte v nohách něco přes šest kilometrů. Jestli je to málo, natáhněte si výlet na dvojnásobek: vydejte se z kavárny podél Litovického potoka k vlakové zastávce Hostivice – Sadová a odtud příjemnou cestou pro pěší kolem Peterkova rybníka ke klášteru v Řepích. Tady můžete nasednout na náš oblíbený autobus 164, který vás doveze zpět na Malovanku.

Pokud nedáte jinak, a pojedete do Chýně autem, projděte si alespoň šestikilometrový okruh kolem rybníků.

ODKAZY A MAPY

Mapa trasy:

Trasa pěšky: Sobín, Praha, Česko ⇒ Hostivice, Hostivice, Česko • Mapy.cz

Facebookové stránky rybářství:

https://www.facebook.com/rybychyne

Kavárna Prostor a  Čas https://prostoracas.cz/?utm_source=mapy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-13211576

Odkaz na minulý výlet:

Jízdní řád z Hostivice:

Autobus 365 z Hostivice směr Motol • Mapy.cz

Okruh kolem rybníků:https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&dim=655b4c823569cedbf8b286b7&x=14.2434090&y=50.0717112&z=15

Zuzana