Usedlosti v údolí brusnického potoka I.

Usedlosti v údolí brusnického potoka I.

Hlavním tématem letošní slavnosti Zažít Břevnov jinak byly historické usedlosti v údolí potoka Brusnice. V následující sérii článků se u každé z nich na chvilku zastavíme. Jaká je jejich historie, jak vypadají dnes a co je nejspíš čeká v budoucnu? A může se celý prostor znovu stát živou součástí Břevnova?

Asi největší mediální pozornost si v posledních letech vysloužilo Vincentinum. Dříve usedlost Petynka postavil na místě staré vinice v roce 1650 hrabě František Eusebius Pötting. Původně barokní stavba byla v 19. století přestavěna nejdříve klasicistně a poté ve stylu anglické novogotiky. Petynka se podobně jako mnohé další usedlosti v okolí Prahy stala oblíbeným výletním hostincem a místem k pořádání slavností. Na konci 19. století získal usedlost charitativní spolek Vincentinum a provozoval v ní ústav pro duševně choré až do roku 1949, kdy byl spolek zrušen a ústav zanikl. Do revoluce pak užívala prostory armáda, části objektu byly zbořeny, části fungovaly jako garáže a budova postupně chátrala.

Po revoluci připadl objekt Ministerstvu obrany, které jej v roce 2006 svěřilo (za tímto účelem vzniklému) nadačnímu fondu Vincentinum s tím, že usedlost nepřevede a bude v ní 25 let vykonávat charitativní činnost. Ihned v roce 2007 se Nadace pokusila změnit záměr na přestavbu na bytový dům, to ale tehdy zamítla MČ Praha 6. Dalších 6 let objekt chátral, události se znovu pohnuly až v roce 2013, kdy se nadační fond Vincentinum dohodl s developerskou firmou Limes Romanus na výměně objektu za budovu bývalé školky v Loděnicích u Berouna. Tento plán nicméně odmítlo Ministerstvo obrany a navíc vzneslo požadavek na pokutu 48,5 milionu korun pro nadační fond za porušení smlouvy. Vyvrcholením kauzy bylo obžalování a v roce 2017 pravomocné odsouzení 3 lidí za vylákání úplatku od firmy Limus Romanus za “změnu postoje” ministerstva – odpuštění pokuty a odblokování výměny objektu.

O dalším vývoji existuje velmi málo zpráv. Podle jednatele nadačního fondu Vincentinum se fond s Ministerstvem obrany již přes 7 let soudí ohledně udělené pokuty a letos měl soud znovu vyhrát, počítá nicméně s tím, že se ministerstvo odvolá. Jisté ovšem je, že usedlost Vincentinum dále chátrá a šance na její záchranu pomalu mizí. K objasnění současné situace i možného budoucího vývoje jsme se proto rozhodli uspořádat besedu s aktéry kauzy Vincentinum v KC Nesedím, sousedím, která proběhne buď 22., nebo 29. listopadu od 17 hodin. Upřesňující informace zveřejníme brzy na webu a sociálních sítích.

Více informací zde:

https://www.zastarouprahu.cz/usedlost-petynka-vincentium-je-jako-sipkova-ruzenka/aktualita-89/

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1053830-mel-jit-dvacetimilionovy-uplatek-na-ministerstvo-obrany

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2216281-korupce-kolem-fondu-vincentinum-soud-udelil-podminene-tresty

fotky z webu za zastarouprahu.cz

Zuzana