Hop-on Hop-off autobusem 164

Hop-on Hop-off autobusem 164

Jaro se blíží, a proto se s vámi členové našeho spolku podělí o své tipy na výlety po Břevnově i okolí. Začínáme celodenním výletem po trase nové autobusové linky 164, která nachystala zvídavým turistům nejedno překvapení. Vydejte se s námi na hop-on a hop-off výlet za sportem, jídlem a pitím i poznáním. Čeká vás hrob loupežníka Babinského, bazén s vodními radovánkami, bistro u rybníka, naučná stezka s pozorováním ptáků, slavná čínská restaurace, tobogán s rozhlednou a pěkný pěší výšlap po nejbližším okolí Prahy.

Výlet je možno rozdělit do několika dílčích výprav. Pokud chcete zvládnout vše v klidu, doporučujeme návštěvu bazénu v Řepích jako samostatnou výpravu.

POPIS TRASY

Nastupte na konečné autobusu 164 – zastávka se nachází na Malovance směrem k hotelu Pyramida.  Pojedete-li nalačno, pak poprvé vystupte hned v zastávce Radimova. Zde se můžete posilnit v oblíbené Cukrárně Markéta. V nabídce jsou obložené chlebíčky, koláčky,  minizákusky, káva i studené nápoje.

Po snídani skočte na další spoj a nechte se svézt cikcak přes Petřiny a kolem Hvězdy do Řep. Zde vystupte v zastávce Za Slánskou silnicí a vydejte se přes zelenou plochu kolem dětského hřiště k řepskému hřbitovu.  V jeho zadní části najdete místo posledního odpočinku loupežníka Babinského, starého lotra mexického ze známé písně, který po propuštění z vězení dožíval jako zahradník v řepském klášteře Boromejek. V nové části hřbitova najdete také nepřehlédnutelný hrob z bílého mramoru se sochou muže v životní velikosti.  Zvěčněn je na ní Václav Kočka mladší, syn stejnojmenného podnikatele a majitele Matějské pouti, zastřelený na křtu knihy Jiřího Paroubka. Další zajímavosti o řepském hřbitově  najdete  zde.

Po prohlídce sejděte po hlavní silnici kolem nové hasičské zbrojnice na další zastávku Ke Kaménce a busem pokračujte do zastávky Sportovní centrum Řepy. Pokud jste si nezapomněli plavky, můžete vyzkoušet zdejší komplex bazénů, saunového světa, brouzdaliště a vodních radovánek. Vyhraďte si na to nejméně hodinu a půl.

Po osvěžení v bazénu pokračujte naším známým autobusem do zastávky Starý Zličín. Nedaleko odtud, v ulici Mistřínská, je uprostřed parku s vodními prvky příjemné Bistro Rybníčky.  Potěší vás výborná káva, zahradní lehátka a posezení venku, děti se mohou pomazlit s kozami Irenkou a Elí. Bistro otvírá v březnu, raději si ověřte, zda už je v provozu. Posilněni se vraťte na zastávku autobusu a dojeďte na konečnou do Sobína. Začíná pěší část výletu.

Ze Sobína máte dvě možnosti: kratší trasou se můžete vydat  přímo do Hostivice.  Cyklostezka číslo 201 vás za necelé dva kilometry zavede na vlakovou zastávku Hostivice – Sadová.  Odtud jezdí vlaky na Smíchovské nádraží, byla by ale škoda výlet předčasně ukončit. 

Delší varianta vede z konečné autobusu po silnici do Břví, kde se u rybníka napojíte na naučnou stezku Hostivické rybníky.  U Litovického rybníka se zastavte na ptačí pozorovatelně, která umožňuje sledovat ptáky v pobřežních porostech (na hladinu kvůli rákosí příliš neuvidíte). Hnízdí zde kachny, labutě, poláci, potápky, lysky či slípky. V období jarního či podzimního tahu přilétají kormoráni, volavky, kopřivky, čírky, kulíkové, rackové nebo ledňáčci.

Z hráze Litovického rybníka se vydejte pěšinou podél Litovického potoka na náměstí, kde nedávno otevřeli příjemnou kavárnu Prostor a Čas. Na náměstí okoukněte zámek se sýpkou a kostel svatého Jakuba. Jestli vám vyhládlo, nemůžete vynechat nedalekou čínskou restauraci U Koruny.  Restaurace původně sídlila ve Vodičkově ulici. Iniciátorem jejího vzniku (v roce 1958) byl malíř, spisovatel a velvyslanec ve Francii Adolf Hoffmeister. Restaurace se stala oblíbeným místem pro setkání herců, spisovatelů a labužníků z celé Prahy. Jídlo podle receptů palácové kuchyně zde připravovali kuchaři,  kteří prý vařili pro Mao Ce-tunga. Kuchaři se změnili, ale recepty zůstaly stejné, takže důvod k návštěvě trvá.

Po dobrém jídle se vraťte na vlakovou zastávku Hostivice – Sadová. Odsud vede krásná stezka A 154, která vás po necelých třech kilometrech nasměruje zpět k zastávce našeho okružního autobusu. Předtím ale uvidíte Peterkův mlýn a XII. kapli poutní cesty, přemístěnou sem z nedaleké Karlovarské silnice. Nacházíte se totiž na trase poutní cesty Břevnov – Hájek. Na tu se vydáme někdy příště. U kláštera kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského znovu nastupte na bus 164 (zastávka Škola Řepy), tentokrát už ale směrem k domovu.

Chcete-li výlet ještě protáhnout, vystupte na zastávce Šedivého. V blízkém řepském lesoparku děti ocení devítimetrovou rozhlednu s tobogánem. U nedalekého kulturního domu Bílá Hora je další velké dětské hřiště. Můžete tedy spojit dětské radovánky s občerstvením. Při pěkném počasí funguje i venkovní zahrádka a gril. Posilněni dojděte na zastávku autobusu 164 Selských baterií, odkud vás autobus doveze zpět na Malovanku. Rychlejší je ale dojít na konečnou tramvají na Bílou Horu: tramvajové koleje míří do Břevnova nejkratší cestou.

Máte dojem, že se tenhle výlet nedá stihnout za jeden den? Nevadí, vyberte si, co je vašemu srdci nejbližší, a zbytek si nechte na příště. Tady najdete jízdní řád autobusu 164 z Malovanky. Nastudujte ho pozorně, polovina spojů jezdí jen do Řep.

Užijte si tento i všechny další jarní výlety!

Hostivické rybníky
Bistro Rybníčky
Rozhledna s tobogánem v řepském lesoparku
Hrob loupežníka Babinského na hřbitově v Řepích
Zuzana