Za letadly na kole

Za letadly na kole

Rádi koukáte na letadla? My ano, a proto se s vámi chceme podělit o pěknou cyklotrasu, na které si letadel opravdu užijete. Obkroužíme celé Letiště Václava Havla, okoukneme sklady Amazonu a užijeme si krásnou přírodu (samozřejmě s letadly nad hlavou). Trasa má necelých 34 kilometrů a doporučujeme ji pro horská kola. Jaro je tady, takže vytáhněte kolo ze sklepa, dofoukněte duše a vyhoupněte se do sedla. Kopce budou, ale slibujeme, že to stojí za to. Tady najdete mapu trasy.

Startujeme u usedlosti Ladronka, odkud dojedeme pohodlně po asfaltu ke Kauflandu na Bílé Hoře. Podjedeme tunýlkem pod Bělohorskou a zamíříme ke Hvězdě. Podél zdi obory vede cyklostezka, která nás přivede k Ruzyňské vazební věznici. Dojedeme až k nádraží Praha – Ruzyně a pak už se pomalu začneme loučit s civilizací. Ztracená ulice nás zavede mezi poli až k podjezdu pod Pražským okruhem a pole budou naším společníkem až ke kruhovému nájezdu na karlovarskou dálnici. Tady to bude náročnější, po dálnici samozřejmě nepojedeme, takže musíme najít polní cestu, která vede k ohradě kolem letiště.  Jakmile budeme u ohrady, zabloudit nemůžeme. Cesta vede pořád podél plotu a my se můžeme začít kochat letadly. Nejlepší rozhled je z vyhlídkového valu – fajnšmekři sem chodí na čas na přílety nebo odlety těch největších letadel.

Druhá vyhlídková plošina je u Kněževsi, naše trasa kolem ní nevede, ale můžete se samozřejmě odchýlit od trasy a místo do Amazonu zajet na druhou vyhlídku. Zpět na trasu je to necelý kilometr. Pokud zůstanete na námi doporučené trase, zastavte se u západního pólu Prahy (poznáte ho podle hraničního kamene) a pak se můžete zajet pokochat futuristickým vzhledem skladového areálu Amazonu, kde se vyřizují internetové objednávky pro celou Evropu. Distribuční centrum patří díky svým 95 000 metrům čtverečním mezi největší samostatně stojící průmyslové budovy u nás.

Amazon Dobrovíz

Z průmyslové zóny nás cyklostezka zavede do Tuchoměřic, kde začíná nejromantičtější část cesty: na konci obce zamíříte po cyklostezce k rozcestí se sochou Svaté Juliány. Podle pověsti byla na tomto místě přepadena dívka vojenským zběhem. Vroucně se modlila ke svaté Juliáně a ta jí poskytla zázračnou ochranu. Jiná pověst vypráví o rytíři z Okoře, který zde zavraždil svou dceru Juliánu, zamilovanou do neurozeného mlynáře. Ať to bylo jakkoli, v lese je krásně, a protože jste pořád kousek od letiště, občas vás zaskočí obří stroj, který vám spouští podvozek téměř nad hlavou.

Od Juliány se vydejte po cyklostezce do Přední Kopaniny. Můžete se zde zajet podívat na půvabný opukový románský kostelík sv. Máří Magdaleny. V nedaleké barokní kapli se nachází Muzeum Přední Kopaniny s archeologickými nálezy.

Následuje další úsek po polní cestě, během kterého těsně lízneme karlovarskou výpadovku a pak už zamíříme do Šárky.  Po cyklostezce dojedeme až k MacDonaldu u Evropské a kolem něj dále cyklostezkou přes Liboc kolem kostela svatého Fabiána a Šebestiána směrem ke Hvězdě. Už jsme skoro doma, ale nemusíme připomínat, že od Evropské je to pořád do kopce. Cyklostezka vede kolem Hvězdy, my dáváme přednost průjezdu parkem. Na Ladronku už zaručeně trefíte!

Tahle trasa nabízí mnoho občerstvovacích zastávek, tentokrát jsme ale nikde nezastavili. Je tedy na vás, abyste zjistili, kde dobře vaří. V Dobrovízi mají hostinec Na Návsi, a ve Středoklukách je přímo u cyklotrasy restaurace U pilota s tematickou výzdobou. Tuchoměřická pizzerie Mumu Locanda nabízí jídla od skutečných italských kuchařů a pro méně náročné je tu také hospoda Na hřišti. Přední Kopanina má na trase italskou restaurace Da Ezio a o kus dál ještě restauraci U Drahušky.  Pokud jste si z nabídky nevybrali, vždy ještě zbývá těsně před cílem MacDonald´s na Evropské!

https://www.prg.aero/spoty-pro-sledovani-priletuodletu

https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&dim=65f451d0cf785c8465cfbf37&x=14.2957127&y=50.1034223&z=13

Daniela