Jelení stezkou pod vysokým napětím

Jelení stezkou pod vysokým napětím

Dnešní malá procházka vás zavede do nejbližšího okolí, přesto si troufáme tvrdit, že se ocitnete na místech, kde jste ještě nebyli. Cestu jsme objevili při výpravě do bazénu a sauny v Nemocnici Na Homolce – spojení pěšího výšlapu, plavání a sauny můžeme jen doporučit. Cesta není vhodná pro kočárky a nedoporučujeme ji ani při silných deštích. A vezměte si sportovní boty, budete je potřebovat, i když vás čekají pouhé čtyři kilometry.

Začínáme na parkovišti na kraji Ladronky, připojit se ale můžete odkudkoli na Ladronce. Z frekventované promenády při první příležitosti sejděte na cestu, vedoucí jižními stráněmi. Jaro se tady začíná probouzet o něco dřív, první zeleň už bude jistě v rozpuku. Moc lidí tu nebývá – možná potkáte pár pejskařů nebo osamělého běžce. Po levici budete mít zarostlý prudký sráz, ze které na jednom místě vykoukne několik chatek, po pravici trny a skaliska. O pár set metrů dál vás cesta přiblíží k civilizaci: ocitnete se pod usedlostí Ladronka a projdete třešňovkou až k odbočce na Podbělohorskou ulici. Přecházení je tu poměrně nepříjemné, i když je tu čerstvě namalovaný přechod a přibylo i zrcadlo.

Pokračujte ulicí Nad Motolskou nemocnicí. Po pravici budete mít ohradu, za kterou se skrývá nevyužívaný pozemek, o kterém se uvažuje jako o budoucím sběrném dvoře (náhrada za Proboštský dvůr).  Odbočte první pěšinkou po louce doleva, ale pokud to tu neznáte, projděte si nejdřív celou půvabnou ulici, která si zachovala starobylý ráz.

Pěšina vás povede stále dolů, vodítkem vám budou střechy Nemocnice Na Homolce, ke které míříte. Půjdete hustou buší, tvořenou náletovými dřevinami – pravé území nikoho. Když budete míjet zlatou cedulku Jelení stezka, jdete správně! Skutálíte se přímo na otočné parkoviště před Nemocnicí Na Homolce. Pokud je vaším cílem bazén nebo sauna, sjeďte výtahem do 1. patra a hledejte rehabilitační centrum. Jestli se potřebujete osvěžit, ve stejném patře najdete samoobslužnou jídelnu, ve které nabízejí teplá svačinová jídla, studený bufet, polévky a dvě až čtyři teplá jídla. Ceny jsou příznivé a budete-li tu o víkendu, budete mít jídelnu s živým stromem uprostřed atria jen pro sebe. Vedle je malá kavárna s venkovní terasou – terasa je momentálně v rekonstrukci, dá se ale předpokládat, že než přijdou teplé dny, bude možnost posadit se venku.

Na cestu zpět nastoupíte na stejném parkovišti, minete ale odbočku doleva a budete stoupat vzhůru, dokud se nenapojíte na obslužnou silnici pod vedením vysokého napětí. Toto vedení je důvodem, proč si stráň uchovává svou divokou podobu – v ochranném pásmu vysokého vedení se nesmí stavět. Po pravici budete mít výhledy na méně okoukanou část našeho hlavního města, po levici neprostupnou trnitou džungli. Zpívají tu ptáci, tráva je rozrytá od divočáků a nad vámi bzučí vysoké napětí. Cesta končí betonovými panely, které vás dovedou k sídlišti Podbělohorská. Přejdete hlavní třídu a ulicí Spiritka se vydáte vzhůru. Při první příležitosti odbočíte doleva – v lesoparku býval velký bezdomovecký areál, po kterém zbylo pár trosek a odpadky. Prudký kopec, do kterého budete šplhat, slouží v době sněhové nadílky jako hodně drsná sáňkařská dráha. Začíná až nahoře na Ladronce, vy to ale vezměte pozvolněji – až narazíte na cestu jižními stráněmi, vydejte se po ní doprava. Brzy dojdete na odbočku na hlavní promenádu a pak už si můžete namířit k domovu.

Mapa trasy:

https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&dim=65d34ebfe124e19faaa3f8f5&x=14.3644887&y=50.0771979&z=17

Bufet a kavárna na Homolce:

https://www.homolka.cz/pro-pacienty/11610-stravovaci-sluzby

Bazén a sauna na Homolce:

https://www.homolka.cz/r-centrum-homolka

Zuzana