Březen, za kamna vlezem

Březen, za kamna vlezem

Pokud nemáte kamna, můžete se prohřát v sauně. Nevíte, kam zajít? Abychom vám pomohli s výběrem, opakovaně jsme vyzkoušeli všechny sauny v Břevnově a okolí. Nabídka je opravdu různorodá. Dáváte přednost soukromí nebo nedáte dopustit na venkovní chladicí bazének? Chcete oddělenou saunu pro muže a ženy nebo možnost zkombinovat saunu s plaváním? Stačí si vybrat z našeho přehledu. 

Privátní sauna Relax Ladronka, která se nachází hned vedle stejnojmenného parku, má vše, po čem milovník sauny touží. Prostor jen pro vás, vonné esence, tlumené světlo, relaxační hudba, příjemná odpočívána i dobře zásobená lednice, to vše vás vynese do nebes. Tomu ale odpovídá cena, která řadí návštěvu spíš do kategorie mimořádných zážitků. Nevýhody? Sauna nemá bazének se studenou vodou, ale pouze chladicí sud. Není zde také možné uplatnit kartu Multisport, která vám ve většině saun zajistí lacinější vstup. Přesto musíme saunu Relax jednoznačně doporučit.

Zážitek jiného druhu nabízí finská sauna, kterou najdete přímo v areálu Velkého strahovského stadionu nedaleko od plaveckého bazénu. Je součástí fitka CrossFit Strahov, dobře ukrytého v útrobách rozpadajícího se kolosu. Sauna pro 10 osob je omšelá, ale čistá a nebývá tu moc lidí. Cena je 250 korun na hodinu, za ručník a prostěradlo si ale musíte připlatit. Jste-li skupinka, vyplatí se pronajmout si saunu celou (900 Kč na hodinu). Při příchodu a odchodu se můžete podívat na lekci cvičení crossfit.  My jsme se zapotili už jen při pohledu na sportovce.

Věděli jste o sauně v hotelu Pyramida? Má výhodu, kterou nemá žádná jiná v okolí: venkovní ochlazovací bazének, schovaný v zákoutí brutalistního monstra. Ručníky i prostěradla jsou v ceně, v odpočívárně je k dispozici pitná voda i kelímky, sprchy jsou vybavené tekutým mýdlem. Zkrátka příjemný hotelový komfort. Zlí jazykové tvrdí, že turisté z nejmenované východní země dokáží zážitek ze saunování výrazně pokazit, my jsme ale měli opakovaně jen ty nejlepší zkušenosti. Po saunování můžete doplnit tekutiny v hotelovém baru. Mají otevřeno až do půlnoci.

Najít saunu, ukrytou v útrobách Nemocnice Na Homolce, je náročný úkol. Skrývá se v 1. patře v oddělení rehabilitace a nevedou k ní žádné ukazatele (pomůžeme vám: najdete ji vedle samoobslužné restaurace). Její největší předností jsou oddělené sauny pro muže a ženy. Přes týden navštěvují saunu místní zaměstnanci, kteří mají vstup zdarma, ale o víkendu tu bývá poloprázdno. Je to dobře, protože sauny jsou poměrně malé. Vstup se platí na tři hodiny, takže stihne využít i přilehlý plavecký bazén. Karta Multisport platí jen do bazénu, za ručník i prostěradlo si připlatíte. Ani tady nemají ochlazovací bazének – tato vymoženost podléhá tak náročným hygienickým předpisům, že si ji většina saun nemůže dovolit.

Na závěr jsme si nechali velmi příjemné wellness, které se nachází v sousedních Řepích. Před pár lety otevřené sportovní centrum má plavecký a relaxační bazén, vířivku a hlavně čtyři sauny.  Vybrat si můžete mezi finskou saunou, solnou saunou, párou nebo chladnější bio saunou. K odpočinku slouží studená i teplá odpočívána a střešní terasa. Součástí saunového světa je i malý bar. Ochlazovací bazénky jsou bohužel z úsporných důvodů mimo provoz, ochladíte se pouze ve sprše nebo ledovou tříští. Vstupenka do sauny platí i do bazénu. Sportovní centrum má vlastní parkoviště, které je pro návštěvníky zdarma, přímo před centrem staví také autobus 164, který jede z Malovanky.

Nevíte, kterou saunu si vybrat? Vyzkoušejte všechny, než si odškrtnete poslední, budou tu Velikonoce a s nimi i jaro.

 Odkazy:

Relax Ladronka: https://www.relax-ladronka.cz/

Finská sauna Strahov: https://www.crossfitstrahov.cz/sauna/

Sauna v Pyramidě: https://www.orea.cz/hotel-pyramida/bazen-fitness

Sauna v Nemocnici Na Homolce: https://www.homolka.cz/r-centrum-homolka/sluzby

Wellnes v Řepích: https://sc-repy.cz/wellness-centrum/

Zuzana