Výstavba soukromého gymnázia Duhovka

Výstavba soukromého gymnázia Duhovka

Hladinu veřejného mínění v Břevnově rozvířila chystaná výstavba soukromého gymnázia Duhovka. O co jde? Gymnázium Duhovka je školní zařízení financované ze soukromých zdrojů. Provozovatelem je Duhovka Group. V současném působišti v Praze 7 dostalo gymnázium výpověď a proto začalo jednat s Městskou částí Praha 6 o výstavbě nových prostor. Nové budova by navázala na soukromou základní školu Duhovka, která sídlí v ulici Nad Kajetánkou v těsném sousedství základní školy Pod Marjánkou. V nové škole má být 24 tříd, celkový počet žáků je odhadován na 600.

POPIS PROJEKTU

Projekt plánuje výstavbu na pozemcích města, na kterých se nachází také ZŠ Duhovka.

Stávající budovu soukromé základní školy Duhovka by měla na východní hranici při ulici Jílkova doplnit budova o jednom podzemním podlaží a čtyřech nadzemních podlažích s tělocvičnou v úrovni 5. nadzemního podlaží, koncipovaná jako postupně odstupňovaná hmota o výšce cca 12 m od přilehlého terénu až po cca 16,5 m přilehlého terénu (stavba stoupá postupně s terénem).  Ve 3. a 4. nadzemním podlaží je navržena pobytová střecha pro rekreaci i výuku se zelení. Jižní část stavby je vykonzolována nad venkovní hřiště areálu ZŠ Pod Marjánkou.  Podzemní podlaží je zčásti využito pro parkování s vjezdem z ulice Nad Kajetánkou. Projekt počítá s kácením velkého množství vzrostlé zeleně, kácené stromy mají být nahrazeny novým stromořadím v ul. Jílkova.

CO NA TO MĚSTSKÁ ČÁST?

O projektu jednala v prosinci 2023 Komise územního rozvoje. Bylo schváleno usnesení, ve kterém komise souhlasí s rozpracovanou koncepční objemovou studií přístavby Gymnázia Duhovka. Proti byla pouze radní ing. Arch. Eva Smutná, tři členové komise se zdrželi hlasování, 5 členů komise bylo pro.

Nic tedy nebrání dalšímu jednání městské části s investorem a v souvislosti s tím vyvstává řada otázek: Jaká bude konkrétní podoba nájemní smlouvy? Bude mít tento projekt nějaký přínos pro občany naší městské části? Jaké benefity nebo kompenzace investor nabízí? Budou dostatečně přesně definovány podmínky, za jakých bude probíhat stavba, aby co nejméně zasáhla naši čtvrť? Jak bude zajištěna dopravní obslužnost pro dalších 600 studentů? Školné se pohybuje kolem 25 tisíc Kč za měsíc, budou zvýhodněni žáci Městské části Prahy 6? Lze umístit takto kapacitní školu na pozemky, které už jako venkovní plochy využívají dvě školy (ZŠ Pod Marjánkou a ZŠ Duhovka)? Dohlédne městská část na to, aby nebyl poškozen provoz sousedních škol (viz plánované vykonzolování stavby nad venkovní hřiště areálu ZŠ Pod Marjánkou).

DALŠÍ VÝVOJ: POKUS O OTEVŘENÍ DISKUSE A PETICE OBČANŮ

Debata kolem plánované výstavby soukromého gymnázia Duhovka na pozemcích městské části se dále vyhrotila. Na únorovém zasedání Zastupitelstva MČ Praha 6 předložili zástupci TOP 09 materiál, který požadoval nečinit kroky vedoucí k výstavbě a zahájit otevřenou diskuzi o tématu. Návrh byl radou a všemi koaličními zastupiteli zamítnut. Zároveň vznikla petice, ve které mohou občané vyjádřit svůj nesouhlas se stavbou. Petici je možno podepsat například v břevnovské pobočce Městské knihovny nebo v komunitním centru Nesedím, sousedím, případně ji podepsat elektronicky. Celé znění petice naleznete zde. Souhrnné informace o projektu najdete zde.

VEŘEJNÁ PREZENTACE

V pondělí 25. 3. proběhlo na Úřadu MČ Praha 6 rozšířené jednání komise územního rozvoje nad záměrem stavby gymnázia Duhovka. Toto jednání bylo otevřené i širšímu počtu zájemců z řad veřejnosti (záznam je stále dostupný online). Hlavním bodem setkání byla prezentace upraveného návrhu novostavby gymnázia, kterou prezentoval architekt Radek Lampa z atelieru RA15. Původní verze návrhu (koncepční objemová studie), která byla prezentovaná na komisi územního rozvoje v prosinci 2023 (a která byla komisí odsouhlasena), vzbudila v řadách veřejnosti i opozice velkou kritiku.

Oproti původní verzi je hlavní budova gymnázia o jedno patro nižší a o několik metrů na jižní straně kratší, aby již nezasahovala nad stávající hřiště ZŠ Pod Marjánkou. Objemově se však návrh nezměnil, odebraná hmota hlavní budovy se přesunula do dvora, kde by měla být pod terénem tělocvična. Projekt počítá také s kultivací prostoru v okolí novostavby, podrobnosti jsou k prohlédnutí na webu projektu www.gymnaziumnadkajetankou.cz.

Nezodpovězeny však zůstavají tři klíčové otazníky záměru, které se týkají velikosti nové budovy v tomto území, komfortu studentů (venkovní plochy pozemku) a dopravního řešení.

Co se týče velikosti stavby, dle územního plánu se jedná o území stabilizované, které je definováno následovně: Ve stabilizovaném území není stanovena míra využití území. Z hlediska limitů rozvoje je možné pouze zachování, dotvoření a rehabilitace stávající urbanistické struktury bez možnosti další rozsáhlé stavební činnosti. Přípustné řešení se v tomto případě stanoví v souladu s charakterem území s přihlédnutím ke stávající urbanistické struktuře a stávajícím hodnotám výškové hladiny… Otázkou tedy je, kdy lze považovat stavební činnost za rozsáhlou a kdy už ne. Architekt Lampa na jednání tvrdil, že ve stabilizovaném území se nesmí stavět stavby větší, než tam jsou obvyklé, a že údajně již mají kladné předběžné stanovisko Odboru územního rozvoje MHMP, který je pověřeným úřadem  k odsouhlasení souladu záměru s platným územním plánem. Pokud tomu tak skutečně je, pak by případná snaha veřejnosti o další zmenšení budovy nebo dokonce zamezení stavby gymnázia v tomto místě byla velmi komplikovaná.

Co se týče komfortu studentů, doporučení vycházející z územního plánu říká, že ideálně by na každého studenta mělo připadnout 34 m2 venkovních ploch na pozemku školy. To je v případě gymnázia Duhovka naprosto vyloučené, protože již nyní venkovní plochy pronajaté Duhovce mají celkovou výměru cca 6 000 m2. I kdybychom tedy nepočítali stávající základní školu Duhovka (a její žáky), tak by pro každého z 600 nových studentů gymnázia připadlo pouze 10 m2 venkovní plochy. Netušíme, jak moc je toto doporučení zásadní, z úst zástupců Duhovky na jednání zaznělo, že studenti budou mít dostatečné prostory pro venkovní vyžití. Neznáme přesná čísla, ale předpokládáme, že s nimi přijde opozice, pro kterou je téma komfortu studentů nyní zřejmě téma číslo jedna, jak záměr gymnázia podrobit konstruktivní kritice.

Co se týče dopravního řešení, z řad veřejnosti panují obavy, že situace v ulicích Pod Marjánkou a Nad Kajetánkou bude po realizaci gymnázia v ranních hodinách (kdy rodiče vozí autem děti do škol) neúnosná. Starosta Stárek na jednání řekl, že pověří radního pro dopravu vypracováním dopravní analýzy pro širší území a návrhem možností řešení. Osobně si starosta dovede představit i koncept tzv. školní ulice (ulice v ranních hodinách pro auta uzavřená, rodiče vysazují děti na jejím okraji).

Ještě poznámka závěrem k průběhu jednání. Ačkoliv bylo jednání otevřené veřejnosti, a zhruba dvě desítky se dostavily osobně, bylo poněkud bizarní, že většinu veřejnosti tvořili občané, kteří přišli záměr podpořit (jednalo se především o rodiče, jejichž děti do škol Duhovka chodí) a ne ti, kteří se přišli se záměrem se seznámit, na něco se zeptat nebo záměr kritizovat.

Upravená studie gymnázia bude muset opět projít schválením v komisi územního rozvoje, ale vzhledem k tomu, že prošla už předchozí objemnější varianta, bude nový souhlas pouze formalitou. Pokud se veřejnost (nemáme aktuální informaci, jaká je situace ohledně petice, která proti stavbě vznikla) nebo opozice bude chtít do celé kauzy vložit, bude to mít složité, protože z průběhu výše popsaného jednání vyplynulo, že zástupci koalice Prahy 6 záměr gymnázia Duhovka jednoznačně podporují.

Celou kauzu budeme nadále sledovat.

UŽITEČNÉ ODKAZY

Zápis z jednání Komise územního rozvoje z prosince 23.

OHLASY V TISKU

Novinky.cz

Seznam zprávy

Zuzana