V Břevnově se otevřely jednodenní restaurace

V Břevnově se otevřely jednodenní restaurace

V sobotu 18. května se konal další ročník Restaurant day, svátku jednodenních restaurací.  Kdokoli si může otevřít restauraci podle svého gusta. Komunitní akce připravovaná lidmi pro lidi, se konala už po desáté. Návštěvníci se mohli těšit na sousedská setkání, gurmánské zážitky a šetrné nákupy i na doprovodný kulturní program.

V Břevnově se otevřely hned čtyři pop-up restaurace. Zúčastnili se jak zkušení restauratéři, tak úplní nováčci. Kterou restauraci jste navštívili? My jsme je viděli všechny:

ROMANTICKÝ DVOREK VE ŠLIKOVĚ ULICI 41    

Tento dvorek ve vnitrobloku, který patří do památkové zóny Tejnka, je ikonou pop-up restaurací.  Každoročně se tady Břevnováci setkávají nad výbornými koláči, quichi, kávou, vínem i bublinkami. Otevřeno bylo od 12 do 20 hodin. Letošní ročník měl trpký nádech – v těsném sousedství byla vykácena veškerá zeleň a chystá se zde masivní výstavba.

JAPONSKÉ SPECIALITY V KOMUNITNÍM CENTRU NESEDÍM, SOUSEDÍM

K oblíbeném „kácéčku“ spojili Restaurant day s oslavou sedmých narozenin centra. V Nesedím, sousedím byly připraveny nejen na japonské speciality, alkoholické i nealkoholické drinky, ale také trh lokálních výrobků, swap oblečení a bazárek. Pro děti přichystali loutkové představení a na závěr zahrál i sousedský orchestr. To vše od 12 do 18 hodin na rohu Satoriovy a Anastázovy ulice.

SOUSEDSKÁ KAVÁRNA U TOČNY KRÁLOVKA

Na předzahrádce na adrese Šlikova 1 nedaleko konečné tramvaje 23 se otevřela kavárna sousedek a sousedů ze Šlikovky. Na návštěvníky čekala káva, koláč, polévka a na odvážné pálenka. Otevřeno bylo od 10 do 15 hodin.

KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADA V JUNÁCKÉ

V zahradě domu v Junácké 17 byl Restaurant Day také poprvé. V čase mezi 14. – 18. hodinou mohli lidé navštívit dvorek s komunitní přírodní zahradou, na kterou jsou místní právem pyšní.  Kromě domácího občerstvení potěšila prodejní výstava výtvarných prací obyvatel domu a sousedský blešák.

ARCHITEKTONICKÁ PROCHÁZKA BŘEVNOVEM

Pro ty, kteří nechtěli bloudit, jsme připravili společnou výpravu po všech stanovištích. Náš spolek kulinářskou nabídku rozšířil o architektonickou procházku skrze místa, která se zapojila do Restaurant Day. Břevnovem zájemce provedl předseda Spolku Pro Břevnov architekt Michal Volf, kterého znáte z architektonických procházek v rámci Dnů architektury.

Procházka byla zaměřena především na architekturu druhé poloviny 20. století (hotel Pyramida, Poliklinika Pod Marjánkou, výstavba terasových domů a panelového sídliště na místě původní břevnovské návsi). Začali jsme na zahrádce domu Šlikova 1 a přes restaurace ve Šlikově 41 a v Junácké jsme procházku zakončili návštěvou občerstvení v komunitním centru Nesedím, sousedím. V každém místě byl vždy chvilku čas se občerstvit a popovídat si. Připojit se k procházce bylo možné v jakékoliv jednodenní restauraci v rámci trasy procházky.

Mapku míst konání najdete zde.

Odkazy:

Událost Živé město: https://www.facebook.com/events/422315960483244

Výstavba ve vnitrobloku: https://tejnka.cz/kauzy/zaverka

Nesedím, sousedím:

https://nesedimsousedim.cz/events/event/sedme-narozeniny-kacecka-restaurant-day
Daniela