Nová iniciativa v Břevnově

Nová iniciativa v Břevnově

V komunitním centru Nesedím, sousedím vznikla neformální skupina lidí, která se zabývá dopadem klimatických změn. Schází se jedenkrát v měsíci a je otevřená aktivním lidem v našem okolí, kterým leží naše budoucnost na srdci. Není třeba být odborníkem. Naopak je důležité, že se zatím sešla pestrá skupina lidí různého věku, různých profesí a zájmů, ženy i muži namátkou – terapeutka, architektka, žena v domácnosti, knihovnice, důchodkyně, hydrolog, geograf atd. a je nás více. Zprvu jsme pojmenovávali ty nejpalčivější problémy, které je třeba v souvislosti s nadcházejícími změnami řešit, na které je třeba se připravit nebo se jim snažit předcházet. Později jsme se rozhodli, že společně zkusíme hledat řešení na některé lokální problémy. Lucie Loskotová z Břevnova, která má permakulturní zahrádku a netoxickou domácnost, a zajímají ji mimo jiné metody zadržování vody v místě, kde naprší, navrhla systém zavlažování stromů na Bělohorské ulici svodem dešťovky z okapů. Tímto nápadem se již dlouhodobě sama zabývá. Věc konzultovala s krajinářskými architekty, vodohospodáři a ekology. 

Vzhledem k tomu, že právě probíhá příprava k velké rekonstrukci Bělohorské ulice, kdy se připravuje i výměna povrchů, domníváme se, že je to nejvhodnější doba k iniciování ekologického projektu. Ten by nejen ušetřil vodu, ale hlavně umožnil stromům přežít největší sucha a uspořil velké částky, které Technická správa komunikací utrácí na rozvoz vody po Praze auty. 

S nápadem se obracíme na úřad Městské části Prahy 6, se kterým bychom rádi na navrženém projektu spolupracovali.

O postupu tohoto projektu budeme veřejnost informovat. Zároveň se těšíme na další nápady a projekty, které by v této skupině mohly do budoucna vzniknout. Pokud se chcete zapojit, napište na nesedimsousedim@gmail.com.

Anna Hradilková a Lucie Loskotová

Zuzana

Leave a reply