Malý Břevnov

Malý Břevnov

V neděli 30. září jsme již pošesté v Břevnově pořádali procházku za architekturou v rámci celorepublikového festivalu Den architektury, jehož hlavním organizátorem je spolek Kruh. Místními průvodci byli již tradičně Daniel Čapek a Michal Volf.

 Po loňské objevování Petřin jsme se letos zaměřili na Malý Břevnov. Bylo krásné počasí a i přes to, že byl prodloužený víkend, se procházky zúčastnilo na padesát zájemců. Začali jsme na Vypichu u Kauflandu a postupně došli až ke smyčce tramvají na Bílé hoře.

Hlavními taháky Malého Břevnova nebyl samotný Kaufland, jak by se někdo mohl domnívat na základě toho, že jako jediný ze staveb v okolí je uveden v knize Slavné stavby Prahy 6, a tím se zcela nepatřičně řadí na úroveň Ladronky nebo Polikliniky pod Marjánkou. Jak k tomu došlo se můžeme pouze domnívat, ale předpokládáme, že Kaufland se vydavateli za příspěvek v knize zřejmě nějak odvděčil.

Těmi skutečnými taháky tak byla dostavba základní školy Bělohorská na Malém Břevnově od architekta Václava Frydeckého z roku 2005, a Domov seniorů Hvězda autorů Jana Línka, Věry Dubské a Josefa Koláře z téhož roku. V případě druhé zmiňované stavby se dokonce naskytla možnost domem projít, a vidět tak vzdušnou a velmi vkusně navrženou vstupní halu, která zároveň slouží jako hlavní společenský prostor domova.

Procházka se vydařila a my bychom na tomto místě ještě jednou moc rádi poděkovali za účast všem návštěvníkům. Příští rok se můžete těšit již na sedmé pokračování.

Michal Volf

  Credit: Viktor Šorma, Kruh, Den architektury

Zuzana

Leave a reply