Jak vylepšit Ladronku

Jak vylepšit Ladronku

Naše reakce na navrhovaná rozšíření infrastruktury rekreačního areálu Ladronka a naše stanovisko k anketě MČ Praha 6:

Vážený pane starosto,

obracíme se na Vás jménem Spolku Pro Břevnov, který se snaží podněcovat sousedské soužití, monitorovat dění v naší čtvrti a napomáhat efektivnější komunikaci mezi občany, podnikatelskými subjekty a samosprávou.

Jak jistě víte, v těchto dnech – i prostřednictvím ankety na webových stránkách Prahy 6 – probíhá diskuse o možné budoucí podobě rekreačního areálu Ladronka. Dovolte nám proto využít této příležitosti k vyjádření stanoviska našeho spolku.

Nejdříve přijměte naše ujištění, že si vážíme zájmu Městské části P6 o tuto lokalitu. Park na pláni u Ladronky patří i díky dosavadní péči radnice mezi nejoblíbenější místa v Praze a je dobře, že se debatuje o jeho dalším využití. Podkladem pro úpravy byl však měla být skutečná participace s občany (tak jako například v případě Bělohorské ulice), nikoli pouze on-line anketa. Nejprve bychom se měli ptát, čeho si návštěvnící na Ladronce cení a jakou ji chtějí mít. Považujeme za značně manipulativní pokládat rovnou otázky typu „Jakou z variant rozšíření drah / podoby poutače považujete za zdařilou…“.

Z našeho pohledu je jednou z největších předností rekreačního areálu Ladronka jeho unikátní poloha, rozlehlost, volný prostor. I proto je návštěvnická skladba velice pestrá – rodiny s dětmi, teenageři, sportovci všeho druhu, pejskaři, senioři… Jsme proto přesvědčeni, že charakter volné pláně na kopci a navštěvnická různorodost by měly být zachovány jako bezmála největší hodnoty Ladronky.

Znepokojují nás plány na další rozšiřování bruslařských drah. Právě důraz na in-line bruslení způsobuje mezi pravidelnými návštěvníky parku zlou krev, přičemž další posílení této infrastruktury problém nevyřeší, naopak. Jak je vidět na příkladu tunelu Blanka, se kterým má Praha 6 čerstvou a spíše bolestnou zkušenost, tak navyšování kapacity účinkuje jako nádrž pro přítok ještě většího množství aut. Podobně i nové dráhy pro bruslaře by znamenaly ještě více bruslařů, více parkujících automobilů, a především méně prostoru pro ostatní uživatele Ladronky, kteří k pobytu na tomto jedinečném území nepotřebují bruslařskou dráhu.

Domníváme se proto, že je vhodné posilovat ostatní aktivity, kterým dávají přednost zdejší návštěvníci. Běžci, ale nejen oni, by ocenili rozšíření možností na protahování a posilování. Nedostatečné je rovněž sociální zázemí, což by šlo řešit i lepším zpřístupněním stávají kapacity na statku Ladronka (například prodloužením otvírací doby na 7 – 22 hodin). Dále doporučujeme zrekonstruovat chodník podél Tomanovy ulice a zachovat jej pro pěší – tato část Ladronky je hojně využívána seniory právě proto, že zde není in-line dráha. A poznámka na okraj: paradoxně právě tito uživatelé pravděpodobně on-line anketu nevyplní.

Záměr na vybudování rozhledny či vyhlídkové plošiny považujeme za zcela zbytečný. Možnosti dalekých výhledů tu existují již dnes, stačí je obnovit úpravou vzrostlejších porostů. Snahu umístit zde jakoukoliv stavbu tohoto druhu vnímáme jako pokus o ospravedlnění instalace mobilního vysílače.

Jak je z výše uvedeného zřejmé, stávající podobu Ladronky považujeme z větší části za vyhovující, areál funguje až na výjimky dobře (necháváme teď stranou služby současných nájemců statku, včetně omezené dostupnosti placených hřišť). Určitě by bylo vhodné celý prostor po několika letech fungování a mimořádného zájmu částečně zrevitalizovat, opravit mlatové cesty a obrubníky, doplnit mobiliář, za úvahu stojí třeba i přívětivější propojení Ladronky a Petřínských sadů stezkou, která by vedla pod jižní hranou svahu.

Za bezúčelné vyhazování peněz lze označit anketní nápady jako je trojrozměrný poutač, měřák rychlosti, nabíječka mobilu… Tyto návrhy dělají z Ladronky jakési zábavní závodiště místo pestrého volnočasového areálu. Naopak postrádáme zmínku o prodloužení parku na východ od Televizní věže, o kterém uvažovalo minulé vedení radnice. Zde by mohlo dojít k připojení existujících ploch pro kopanou místo budování nových, jak navrhuje anketa.

S pozdravem,

Michal Volf, v. r., Spolek Pro Břevnov

Zuzana

There are 6 comments on this post
  1. Martin Vadas
    18 dubna, 2016, 8:25 pm

    Dobrý den,
    děkuji pane Volfe, za Vaše shrnutí, které – týkají-li se parku Ladronka – sdílím.
    Nelíbí se mi, že komentáře veřejnosti k Městskou částí Praha 6 mmizerně připravené anketě se zběsilými nápady nejsou dostupné veřejně!
    Navrhuji M.Č. jednat s Radiokomunikacemi o zpřístupnění stávající retlanslační věže, která by mohla být např. vnější kovovou šroubovicí schodiště zpřístupněna pro veřejnost. Za předpokladu hospodárnějšího rozmístění stávajících parabol a antén by bylo možné jeden z vrchních prstenců využít pro vyklídku 360 st. dokola, odkud by bylo vidět daleko lépe na celou Prahu, středočeský kraj i parky v okolí a nemuselo by se nic dalšího stavět. Úprava by mohla odporné architektonické dílo, které ničí panoramata Prahy, polidštit.
    Mám za to, že by stávající cesty, zejména ta severní mohla být rekonstruována i se vstupy z Tomanové ul.
    Nedělat z parku závodní in-linovou dráhu, naopak zavést povinnost zpomalení na místech křížení s pěšími cestami. Zatravněné plochy by mohly být trochu lépe srovnány do roviny, dosypány a obhospodařovány tak, aby plochy pro čutání a další hrátky s míčem, létacími talíři na trávě ad. mohly vznikat improvizovaně, přirozeně, jako doposud.
    Zejména je třeba upustit o masových akcí s aparaturami zesilovačů, hudební a politické mítinky omezit na akustické úrovni v odlehlejších přírodních amfiteátrech, kde produkce nebudou rušit okolní obytné zóny ani rekreujícíc se návštěvníky.
    Zdevastované hřiště u tenisového areálu by mohlo být zrenovováno.
    Vzhledem k počtu návštěvníků by bylo vhodné uvažovat o zřízení veřejných záchodků a sprch, aby sportovci nezapáchali, aby nezapáchal ani terén.
    Stabilní lavičky by bylo vhodné doplnit i veřejnými stabilními pingpongovými stoly v částech parku krytých před větrem, možná i překrytých plachtou.
    Jestli někdo touží po lezecké stěně, vhodné umístění je na opukové hraně u třešňovky, kde již jsou málo využívaná písková hřiště vedle statku a vyhlídka nad třešňovkou.
    Zhroucené a poražené stromy by měly být nahrazovány, naopak přerostlé křoviny by měly být prořezávány, prales omezován.
    Hezký den
    Martin Vadas

  2. Ing. Petr Kubín
    19 dubna, 2016, 8:15 am

    Vážené společenství „Pro Břevnov“, vážený pane Volfe.
    Dovoluji si reagovat na dopis starostovi Prahy 6, zveřejněný zde. Jako Břevnovskému rodákovi a patriotovi ani mně nezůstává lhostejný osud parku Ladronka, stejně jako Vám.
    Nemá smysl se utápět v nostalgii a vzpomínat na obilná pole s rozkvetlými máky a na hry na indiány v borovičkách vysokých sotva po hlavu desetiletým dětem. Dnešní realita je někde jinde a je třeba se s ní smířit.
    Ze svého pohledu denního návštěvníka parku bych se pokusil nejprve formulovat pár stěžejních problémů, které by bylo vhodné řešit.
    Nemyslím si, že rozšíření bruslařské dráhy bude mít nálevkový efekt a nutně bude znamenat příliv nových bruslařů. Naopak si myslím, že zřízení rychlostního okruhu, například v západní části u křižovatky Na Vypichu, by oddělilo „Sáblíky“, rozuměj agresivní rychlobruslaře, od zbytku, ne tak rychlé veřejnosti. Dále zřízení malého dětského okruhu, nebo hřiště by zcela jistě uvítal každý, kdo na Ladronku vyrazí s budoucí olympijskou vítězkou ve věku tří až deseti let.
    Funkčnost takového řešení ovšem předpokládá, že celý park bude mít alespoň minimální dohled, určitě v exponovaných letních měsících a o víkendech. Ten by měl usměrňovat agresivní rychlíky a tím chránit začátečníky.
    Za téměř zločinný úmysl považuji využití severní cesty podél Tomanovy na plánovaný bruslařský okruh. Tato cesta je oázou klidu pro matky s dětmi, seniory, kteří už s pejskem daleko nedojdou a i přítomnost frekventovaného dětského hřiště a tenisových kurtů toto řešení puncuje na nesmysl.
    Další věcí je dovybavení mobiliářem. Příjemně mě překvapuje, že cvičební prvky jsou i po mnoha letech stále funkční a nepochybně by jich mohlo být víc. Stejně tak košů na odpadky. V exponovaných místech, kde se pohybuje nejvíc psů, což je třešňovka, jižní a východní část parku, je košů zatraceně málo. Naopak rozhlednu a logo považuji za drahý nesmysl, stejně jako existující „vyhlídku“ a tzv. hřiště pro pétanque.
    Rozšiřování travnatých, nebo nedej bože vytváření dalších zpevněných ploch pro míčové, nebo jiné kolektivní hry je zbytečné. Trávy na hraní je na Ladronce skutečně dost. Neznám majetkové poměry okolo asfaltové plochy s košem na basket, ale toto místo by po revitalizaci mohlo určitě dobře sloužit a rozšířit nabídku herních ploch.
    S úctou P.K.

  3. Eva Novotna
    20 dubna, 2016, 5:31 am

    Naprosto souhlasim. Jen bych byla pro za mlade lidi z okoli a rodiny s detmi: Byla bych velice rada za rekonstrukci basketoveho hriste a pozustatku piskoviste u arealu tenisu tak, aby slo pouze o inovaci, tedy kombinaci basket. hriste a detskeho htiste na trave a umelem povrchu jako je tomu nyni. Dekuji.

  4. Michal Volf
    20 dubna, 2016, 10:19 pm

    Dobrý den,
    děkujeme za všechny 3 dosavadní komentáře výše. Jsou to rozumné návrhy a my doufáme, že radnice uspořádá nějaké setkání s občany na téma revitalizace Ladronky – alespoň to starosta Kolář a místostarosta Polách napsali v prvních reakcích na naše stanovisko. Tam by měl být prostor pro uplatnění těchto argumentů. S pozdravem Michal Volf

    • Ing. Petr Kubín
      20 dubna, 2016, 11:24 pm

      Kéž by to mělo tento efekt. Kéž by občané konečně měli vliv na rozhodnutí Radnice, které de jich bezprostředně týká. Rád se budu angažovat. P.K.

  5. 22 května, 2017, 2:27 pm

    […] Jak vylepšit Ladronku […]

Leave a reply