Půldenní výšlap za krásami Českého středohoří

Půldenní výšlap za krásami Českého středohoří

Dnes vás pozveme na výlet na jednu z dominant Českého středohoří, čedičový vrch Lovoš (570 m. n . m). Najdete ho nedaleko Lovosic a poznáte podle typického tvaru se dvěma vrcholy – Velkým a Malým Lovošem zvaným též Kybička. Výstup na vrchol není příliš náročný, do cíle dojdete po kamenité cestě, která vznikla již v předminulém století.

Naše trasa povede z Malých Žernosek, kam se pohodlně dostanete vlakem. Lokálka vyráží každou hodinu z Masarykova nádraží (nastoupit můžete i v Podbabě).

Na tomto výletě nemůžete zabloudit: až na vrchol Lovoše dojdete po značené Naučné stezce Lovoš. Před hlavním stoupáním se můžete posilnit na terase malebné restaurace Černodolský mlýn. U restaurace najdete i dětské hřiště.

Výšlap vám zpestří zříceniny hradu Oparno, odkud jsou pěkné výhledy. K hradu je to malá odbočka, zavede vás tam ukazatel z naučné stezky, nemůžete ho minout. Další odbočkou pro zvídavé jsou Panenské kameny, které stojí na vrcholu Malého Lovoše. Podle pověsti to jsou tři zkamenělé dívky, které se nevrátily ze sběru lesních plodů a matka je za to proklela. Také zde je pěkný rozhled do kraje.

Na Lovoši, který je Národní přírodní rezervací, se potkáte s u nás neobvyklou vegetací skalních stepí a polostepí a také s opunciovými svahy. Opuncie se sem dostaly v rámci amatérského pokusu, který se mimořádně vydařil. Na svahu hory byly vysazeny tři odrůdy tohoto původně amerického kaktusu. Teplomilným opunciím se na Lovoši zalíbilo a rostliny se zabydlely na jižní části kamenité stráně.

Konečné stoupání na vrchol je prudší, ale za tu námahu stojí. Výhledy z plošiny na vrcholku jsou opravdu nádherné. Uvidíte  Milešovku, Kletečnou, Ostrý, Sutomský vrch, Boreč, Ovčín, Košťálov, Jezerku, Hazmburk, Radobýl, Deblík, Plešivec, ale i Říp, Polabskou nížinu, Lovosice, Píšťanské jezero s plachetnicemi a provoz na teplické dálnici.

Chata Lovoš na vrcholku patří Klubu českých turistů, pochází z roku 1924 a je otevřena o víkendech. K mání je drobné občerstvení. Cesta z vrcholu vede kousek po stejné trase, brzy se ale odpojíte z naučné stezky a vydáte se po zelené turistické značce do Lovosic. Chcete-li si prohlédnout město, zajděte na ulici Osvoboditelů, kde najdete budovy současné i bývalé radnice, zámek a kostel sv. Václava.

Pokud potřebujete doplnit kalorie, můžete navštívit rodinnou cukrárnu JOHN 1990 na Václavském náměstí, případně zajít do LOVO café, kulturního centra na půl cesty k nádraží.

Z Lovosic se pohodlně dostanete vlakem s konečnou na Masaryčce.  Staví tu i rychlíky, takže vlak na Prahu jede každou půlhodinu. Výlet je za námi, ušli jsme necelých 12 kilometrů (ti, kteří využili odboček o něco víc), pokochali se nesčetnými výhledy (na podzim bývají okořeněny mlhou v údolích) a potěšili jsme i své chuťové pohárky. Do Českého středohoří se ještě vrátíme, tipů na výlety je tu víc.

Odkazy:

Trasa na mapě: https://mapy.cz/s/jekukonaku

Naučná stezka Lovoš: http://www.ceskestredohori.cz/chko/naucna-stezka-lovos.htm

Černodolský mlýn: https://www.cernodolskymlyn.cz/restaurace/

Chata Lovoš: https://www.chata-lovos.cz/

Cukrárna JOHN 1990: https://www.john1990.cz/ LOVO café: https://www.kclovos.cz/prostory/cafe/

Daniela