Obušek neboli Na pendreku

Obušek neboli Na pendreku

V užším významu se říká Obušek sídlišti, postaveném na místě Břevnovské návsi, tedy v ulicích Satoriova a Anastázova, podle Wikipedie sem patří i terasové domy v Radimově ulici.  Občas můžete mezi Břevnováky slyšet také alternativní pojmenování Na pendreku nebo Pendrek. Jak název vznikl?

V 70. letech bylo potřeba postavit byty pro zaměstnance Státní bezpečnosti a SNB (v nedalekém Břevnovském klášteře od roku 1950 fungovala pobočka StB na sledování cizinců). Za oběť výstavbě padlo památkově chráněné historické centrum Břevnova: břevnovská náves, statky ale třeba i studánka, ke které chodili místní pro vodu. Jedinou připomínkou staré zástavby zůstala kaplička sv. Floriána se zvonicí. Územní plány předpokládaly rozsáhlejší asanaci celého Břevnova včetně celé jižní strany Bělohorské ulice, k té ale již díkybohu nedošlo.

Chcete-li vidět, jak vypadala tato čtvrť před asanací, podívejte se na jeden z dílů seriálu Hříšní lidé města pražského Pěnička a Paraplíčko. Točil se právě na Břevnovské návsi.

Foto Potulný Břevnovan

Na rozdíl od prefabrikovaných panelových domů kolem kapličky sv. Floriána byly terasové domy z pohledu tehdejší výstavby luxusní: velké byty, dokonalejší řemeslné zpracování, dostatek zeleně nebo pěší zóna v lokalitě původní návsi. Není divu, mělo se jednat o nadstandardní bydlení pro prominenty režimu. Realita byla ale poněkud jiná. Obušek stavěli vězni z druhé nápravné skupiny, staveniště bylo obehnáno plotem a kolem stály strážní budky. Takto vzpomínají na výstavbu pamětníci:

Vězni věděli, že staví pro policejní prominenty, a proto prý vymýšleli, jak jim bydlení znepříjemnit: toaletní mísy zalili betonem, do stoupaček natloukli trám, který se po nasáknutí vodou zvětšil a stoupačky ucpal, do sprchových hlavic dávali krém na boty, pod parkety sypali hřebíky. Do řady bytů, přilepených k pískovcové skále, navíc zatékalo, protékaly i terasy. Jednou prý to jistého generála v prvním patře po průtrži mračen vypláchlo i s lehčími kusy nábytku až na chodník.

V terasových domech bydlely komunistické kádry, včetně celebrit jako byl kosmonaut Vladimír Remek nebo představitel majora Zemana Vladimír Brabec. Ve zdejších volebních okrscích dosud získává komunistická strana několikanásobně víc hlasů oproti pražskému průměru. Generační výměna ale pokračuje, takže zatímco ve volbách v roce 2006 získali komunisti 30 % hlasů, v roce 2021 získali „jen“ 10,92 % hlasů.

Zdroj: Wikipedie a vzpomínky pamětníků na sociálních sítích

Zuzana