Navštivte zámek s nejistou budoucností

Navštivte zámek s nejistou budoucností

Do zámku Veleslavín jsme se v listopadu nevypravili náhodou. Koncem měsíce totiž proběhne dražba, která rozhodne, zda bude tento zajímavý objekt sloužit veřejnosti. Návštěvu zámku vřele doporučujeme! Probíhá tady výstava, díky které jsou interiéry částečně přístupné, zahrada se vzrostlými stromy je na podzim nádherná, a navíc jsme pro vás vymysleli pěkný šestikilometrový okruh po místech, která asi neznáte (kromě zámku Veleslavín třeba císařská kuchyně, archeopark, pramen Veleslavínka, vodovodní domek, veleslavínská zvonice a další…).

Popis cesty a zajímavosti na trase

Start je na Vypichu, odkud dojdete alejí nádherně zbarvených listnáčů k letohrádku Hvězda. Před budovou letohrádku zahněte doprava a prosmýkněte se na cestičku, která vede k budově císařské kuchyně.  Objekt byl postaven v polovině 16. století jako hospodářské zázemí letohrádku a nyní slouží Památníku národního písemnictví jako depozitář a studovna.

Pěšina, ze které uvidíte hluboko pod sebou hladinu rybníka Ve Hvězdě, vás dovede k brance ve zdi obory.  Po průchodu hradbami budete mít před sebou pozdně klasicistní kostel sv. Fabiána a Šebastiána a několik barokních staveb, jimž vévodí farní dům, který je nyní sídlem konventu.

Před kostelem zahněte doprava (lenoši mohou až sem dojet autobusem, je tu zastávka busu 191 Libocká).  V ulici Šebestiánská vykukují přes vysokou zeď podivné stavby. Jedná se o malý archeologický park, jehož stavby jsou rekonstruované na základě výsledků řady archeologických výzkumů středověké Prahy. Při troše štěstí bude otevřeno a můžete se porozhlédnout. Občas se tady konají akce pro školy i pro veřejnost.

Fabiánskou ulicí sejdete k malebnému Libockému rybníku, který je z jedné strany ohraničen tratí, zatímco na opačné straně se tyčí kostel sv. Fabiána a Šebastiána.

Obejdete rybník zprava a odbočíte doprava na lesní pěšinku, která vás dovede k pramenu Veleslavínka. Podzemní voda přitéká trubkou, zasazenou v kamenné zídce, jejíž část je upravena jako lavička.  Voda vykazuje zvýšené obsahy vápníku, je velmi tvrdá, a i když ostatní chemické ukazatele vyhovují požadavkům na pitnou vodu, kvůli vyššímu obsahu dusičnanů není pitná.

Od studánky vás čeká krátké, ale prudké stoupání podél plotu. Brzy zahnete doleva a pěšina mezi náletovými stromy vás zavede do ulice Nad Stanicí. Pokračujete vilkami starého Veleslavína až ke křížení s ulicí U Sadu. V této ulici se nachází malý parčík s pomníkem Daniela Adama z Veleslavína (spisovatele, překladatele, humanisty a tiskaře). Bustu zhotovil sochař Antonín Procházka. V horní části parčíku uvidíte malou stavbu. Jedná se o renesanční vodovodní domek, který sloužil k čištění vody a rour nejdelší z větví královského hradního vodovodu. Domeček byl postaven v roce 1555 a v roce 2001 byl zrekonstruován.

Od domku dojdete ulicí Veleslavínskou k areálu zámku Veleslavín.

Barokní zámek Veleslavín z 18. století je pravděpodobně postaven podle plánů Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Počátkem 20. století byl zámek rozšířen o novobarokní křídla.

V roce 1910 získali zámeček bratranci Leo Kosák a Oskar Fischer, kteří zde zřídili plicní sanatorium. Oskar Fischer zde – nezávisle na Aloisi Alzheimerovi – zkoumal a objevil Alzheimerovu chorobu. V roce 1942 zahynul v ghettu Terezín, stejně jako Leo Kosák v roce 1944 v koncentračním táboře Osvětim. 

Na klinice se léčila i Milena Jesenská nebo Charlotta Masaryková a zámek byl prvním místem kam T. G. Masaryk přijel po návratu z exilu. Následně měl v zámku i kancelář. 

Od padesátých let do současnosti vlastní areál stát a do roku 2018 sloužil zdravotnickým účelům. Po roce 2018 zámek, který je nemovitou kulturní památkou, chátral. Jeho budoucnost je nejistá – podrobnosti najdete v boxu pod tímto článkem.

Interiér zámku není běžně přístupný, ale do 17. 11. zde probíhá výstava Plenér Laboratoře Veleslavín, během které můžete navštívit dvě patra zámku. Vystavena jsou díla tří desítek umělců, mezi nimi najdete i autory jako je Jan Bolf, Jan Hísek, Lucie Lomová, Petr Nikl, Kurt Gebauer nebo Veronika Richterová. Spojujícím tématem autorů je zámek Veleslavín a jeho okolí. Po dobu výstavy můžete zámek navštívit denně od 15 do 18 hodin, park je pak otevřen od 8 do 20 hodin.

Projděte si část zahrady, která je přístupná veřejnosti. Před zadním vchodem do zámku najdete kašnu se sochou Putta a dvěma kachnami, Putti zdobí také nedalekou branku do zahrady. Za ohradou uvidíte budovu bývalého plicního sanatoria – tento východní pavilon již podléhá zkáze. V areálu zahrady se nacházejí také dva podzemní bunkry z 2. světové války. Na zámeckém dvoře je malé dětské hřiště, potěší i knihobudka a veřejné WC. 

Po prohlídce zámku a zahrady se pomalu vydejte k domovu. Ze zámecké brány vyjděte nahoru k malé zděné zvoničce z poloviny 19. století a od ní vystoupejte pěšinou, která vás vyvede až na Větrník. Věděli jste, že na Petřinách je ambasáda Korejské lidově demokratické republiky? Nemůžete ji přehlédnout, střecha je osázena vysílači.

Přejděte hlavní ulici vydejte se k novostavbě bytového domu. Před ní odbočte do ulice Na Větrníku. Pokud se potřebujete občerstvit, zahněte k oblíbené hospůdce Do Větru. Pak z ulice Na Větrníku odbočte doprava k bráně do Břevnovské klášterní zahrady. Zahradou pak sejděte dolů kolem domku klášterních zahradníků až na nádvoří Břevnovského kláštera. Jste v cíli. Energii, ztracenou na výletě, můžete doplnit v Klášterním šenku. Zdejší piva jsou vyhlášená, doporučujeme i mimořádně podařenou nealko verzi.

Trasa výletu měří dle mapy necelých šest kilometrů, ale když jsme ji procházeli, nachodili jsme více než 10 km a na trase jsme strávili skoro čtyři hodiny. Počítejte s tím – míst, odkud se vám nebude chtít odejít, je na trase víc.

Trasa na mapě

Budoucnost zámku Veleslavín

Zámek, který je v majetku státu, má od června 2024 ve správě městská část Prahy 6. Ta po důkladné úpravě zanedbaného areálu zpřístupnila jeho část veřejnosti.  Výpůjčka trvá pouze do srpna 2025 a o další budoucnosti objektu rozhodne stát. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ohlásil v září 2024 další pokus o prodej zámku (v roce 2018, byla po zásahu ministerstva kultury aukce zrušena). Prodej bude uskutečněn pomocí elektronické aukce, která se uskuteční 27. a 28. listopadu, vyvolávací cena je 580 milionů Kč. V případě, že se najde kupec, umožní ÚZSVM hlavnímu městu Praze a městské části Praha 6 dorovnat nejvyšší nabídku z výběrového řízení, aby byl objekt zachován pro veřejné účely. Pokud se nepodaří najít kupce, může stát cenu snížit. Dle vyjádření místostarosty MČ Praha 6 Petra Prokopa je MČ Praha 6 ochotna zaplatit maximálně 100 milionů korun. Praha 6 nemůže vyřešit otázku tříhektarového areálu s cennými stavbami sama a spoléhá, že se zapojí i Hlavní město Praha. Pražský radní Adam Zábranský se vyjádřil, že v tuto chvíli nelze předjímat, zda hlavní město vzhledem k ceně objektu využije předkupního práva. Proto městská část Praha 6 hledá i jiné partnery, se kterými by bylo možno realizovat udržitelný model budoucího využití zámku pro kulturní, sociální volnočasové či školské účely. O zachování zámku pro veřejnost usiluje také Spolek Hradní potok. Ten na svém webu představil projekt využití zámku a zahrad pro veřejnost.

Daniela