O sociálních službách a aktivitách pro seniory

O sociálních službách a aktivitách pro seniory

V tomto díle nás čeká krátká zastávka u sociálních služeb a dalších aktivit pro seniory. Základní podporu poskytuje Pečovatelská služba Prahy 6 sídlící v Břevnovské 4. Jako terénní služba nabízí pomoc s péčí, hygienou, s chodem domácnosti, s doprovody na úřady nebo k doktorovi a zajišťuje stravu. Vedle seniorů se věnuje také lidem se zdravotním hendikepem, v Dejvicích a ve Vokovicích pak provozuje domy s pečovatelskou službou. Nedaleko ve Cvičebné 9 sídlí Domov pro seniory Elišky Purkyňové. Ten kromě dlouhodobých pobytů poskytuje také odlehčovací službu pomáhající těm, kteří se o své rodiče nebo prarodiče starají v domácnosti a potřebují krátkodobou výpomoc.

Z dalších služeb pro seniory stojí za zmínku aktivity KC Nesedím, sousedím, zejména projekt V pátek nejím sám, poskytující za symbolický příspěvek oběd i prostor ke společnému trávení času, nebo kulturní vycházky po okolí. Farnost Břevnovského kláštera nabízí návštěvy nemocných a osamělých jak přímo v domácnostech, tak v Domově Elišky Purkyňové. Za Hládkovem 4 najdete dobročinný šatník Diakonie husitské – STROM, kde mohou nejen senioři v nelehké finanční situaci získat oblečení i další textil zdarma. Pokud chcete sami pomoct, šatník funguje také jako sběrné místo. Mezi vítané aktivity patří cvičení Senior Fit TJ Sokol Břevnov, jehož jedinou podmínkou je členství v TJ a symbolický roční příspěvek.

Praha 6 nabízí ještě velkou řadu dalších služeb a aktivit, je znát, že péče o seniory je, na rozdíl od jiných skupin, její dlouhodobou prioritou. Pokud máte v okolí Břevnova tipy na další služby a aktivity pro seniory, nebo byste naopak rádi sdíleli nějakou špatnou zkušenost, budeme rádi, když nám napíšete!

V pátek nejím sám v Nesedím, sousedím
Zuzana