Stadion Přátelství slouží veřejnosti

Stadion Přátelství slouží veřejnosti

Víte, že si můžete na Strahově zasportovat v profesionálních podmínkách? Stadion přátelství, který slouží primárně jako zázemí pro mládežnické fotbalové reprezentace a atlety z Vysokoškolského sportovního centra, je otevřen i pro veřejnost. Má travnatou plochu s vyhříváním, osm atletických drah a umělé osvětlení. Kromě atletického oválu můžete využívat fotbalový trávník, písková doskočiště a kruh pro hod kladivem a diskem.

Otvírací doba je ve všední dny od 10 do 15 hodin, o víkendech do 17 hodin. Vytíženost stadionu od začátku letošního roku vzrostla, neboť byl pro oddíly i veřejnost kvůli špatné statice uzavřen Stadion Evžena Rošického. O víkendech bývá stadion téměř prázdný a trénovat můžete i po oficiální zavírací hodině.  Poblíž je možnost parkování a nedaleko je zastávka busu 191 (Diskařská).

Stadion Přátelství byl postaven kolem roku 1960, poprvé modernizován v roce 1978 pro účely Mistrovství Evropy v atletice. Toto mistrovství se konalo se na stadionu Evžena Rošického, ale při této příležitosti bylo vybudováno další zázemí areálu a instalována byla i řada uměleckých děl. Samotný Stadion Přátelství sloužil během ME jako tréninkový stadion pro sportovce. Podruhé byl stadion modernizován vlastníkem Fotbalová asociace České republiky v roce 2016.

Architektonicky jsou zajímavé všechny čtyři strany okolo stadionu – na západní straně pavlačový bytový dům (realizace 2005), na jižní straně nové sídlo Fotbalové asociace ČR, které zaobleně kopíruje tvar dráhy (realizace 2015), na východní straně byla v roce 2021 zbořena původní tribuna a připravuje se výstavba tribuny nové, pod kterou by měly být nové kanceláře a na severní straně je právě bourána brutalistní stavba prádelny (realizace 1978, o kauze jsme psali zde). Ze severní strany stadionu je hezky vidět na Střešovice a za dobré viditelnosti na České Středohoří.

Stadion najdete na adrese Diskařská 2431/4, 169 00 Praha 6 – Břevnov.

Zuzana