Od hvězdárny k hvězdárně

Od hvězdárny k hvězdárně

Praha má dvě hvězdárny a jedno planetárium. Praha má také jediný kubistický hřbitov se smutnou historií. To všechno zvládneme na procházce z Břevnova, která bude z kopce do kopce, vede převážně v zeleni a  užijete si na při ní krásné výhledy na Prahu a z Prahy.

Výlet začneme cestou od Štefánikovy hvězdárny z Petřína dolů do Stromovky. Díky otevření Pražského hradu si můžeme vybrat, jestli půjdeme Královskou zahradou nebo Jelením příkopem. V Letenských sadech narazíme na novou vodní nádrž Letná, která je napájena z Vltavy a slouží k zavlažování vysychajících sadů. Osvěženi vodní plochou překonáme ulici Milady Horákové a vyrazíme do Stromovky, zde téměř v nejnižším bodě naší vycházky narazíme na Planetárium, které bude od konce dubna 2023 na rok uzavřeno kvůli rekonstrukci. Po přechodu Trojské lávky nás již čeká stoupání a výhledy – cesta vede pěšinkou v přírodní památkou Havránka. Nezapomeňte zastavit na bývalé vinici a otočit se směrem k městu, po prudkém stoupání přijde zdejší lavička vhod. Následující stoupaní nás přivede na rozsáhlou louku Pod Velkou skálou, kde si můžete udělat piknik s jedinečným výhledem a Velkou skálou za zády – tento výrazný skalní hřeben lze obejít po louce, nebo přejít přes vrchol. Druhá varianta přináší jako vždy odměnu, kromě samotného zdolání Velké skály vás zde potěší místní původní flóra – jestřábník chlupáček, psineček výběžkatý či metlička křivolaká.

Kdo by chtěl, má možnost osvěžit se v přilehlém bazénu Šutka. Hned za silnicí na nás čeká lehké stoupání Čimickým hájem a zhruba v jeho polovině možnost osvěžení buď v domácké cukrárně U háje nebo v hospůdce Na zápraží – ani jedna z variant vás nezklame. Na horním konci Čimického háje opustíme les a čeká nás krátká připomínka, že jsme v hlavním městě – prosmýkneme se mezi Penny marketem, vozovnou Kobylisy a benzínovou pumpou a rychle zaplujeme zpět do lesa. Cestou Ďáblickým hájem projdeme v nejvyšším bodě výletu kolem měřické věže kruhového půdorysu na vrchu Ládví. Po dalším kilometru vyjdeme z lesa a na skále vidíme druhou pražskou hvězdárnu – Ďáblice. Během otvírací doby je přístupná expozice a kopule s dalekohledy pro pozorování. I když je hvězdárna zavřená, tak místo nabízí výhled do krajiny s Českým středohořím.

Od hvězdárny se vydáme na Ďáblický hřbitov. Jedná se o jediný kubistický hřbitov na světě a kubistické jsou zde nejen budovy, ale i koše a vývody vody. Hřbitov naprojektoval Vladislav Hofman v letech 1912-1914. V severní a východní odlehlejší části najdeme stopy temné minulosti v hromadných hrobech zde byli od roku 1943 pohřbíváni režimu nepohodlní. Tuto praxi zavedli nacisté a komunisté na ni volně navázali. A tak zde leželi společně pochovaní oběti i trýznitelé. Vzhledem k ničení dokumentace, která by mohla sloužit jako důkazní materiál je nejasné, kdo přesně byl v místě pohřben. Dočíst se můžeme jména jako K. H. Frank, Jan Kubiš, Jozef Gabčík, Václav Morávek či farář Jan Toufar, jehož ostatky byly v roce 2014 exhumovány a v červenci roku 2015 byl pohřben na své domovské farnosti v Číhošti. Pietní místo pak připomíná dětské oběti komunistické diktatury. Kondenzovaná historie 20. století působí velmi silně.

Komu nestačí 15 kilometrů procházky, ten si může přidat dalších 8,5 km k severnímu pólu Prahy. Vrátit zpět se můžete za pomoci MHD – od Ďáblického hřbitova se dostanete na Malovanku za 39 minut, od severního pólu za hodinu.

Zuzana