Novinky z Břevnova

Novinky z Břevnova

Milí přátelé,
místo bilančního vydání našich Novinek z Břevnova jsme letos připravili ohlédnutí formou následujícího přehledu, kde se můžete dočíst, o čem jsme vás v průběhu roku 2022 informovali.  Podrobněji si jednotlivá vydání Novinek můžete zobrazit po rozkliknutí odkazu u příslušného měsíce.
Hezký nový rok vám za celý spolek Pro Břevnov přeje
Michal Volf

LEDEN – TRAMVAJ NA STRAHOV NEBO JAK ZAMEZIT VÝSTAVBĚ VE VNITROBLOKU

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=076f775240

V lednu jsme informovali o několika stavebních záměrech. Prodloužení tramvajové tratě na Strahov je teprve na začátku a městská část sepsala řadu připomínek. Zároveň se opět rozeběhla stavba Městského operačního centra Malovanka. Ze spolkového pohledu tou nejzajímavější zprávou bylo, že obyvatelé Junácké 7 zabránili necitlivé výstavbě ve svém vnitrobloku. Informovali jsme také o spuštění interaktivní mapy veřejných služeb nebo o samoobslužné prádelně na Patočkově, a ochutnali jsme bistro Fatfuck Smash Burgers.

ÚNOR – NÁPAD PRO ŠESTKU V OHROŽENÍ A TOČNA DLABAČOV OŽÍVÁ

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=1145356358

Společně s dalšími spolky na Praze 6 jsme apelovali na radnici, aby nerušili úspěšný projekt Nápad pro Šestku. Psali jsme i o tom, že na jaře by měla ožít točna Dlabačov nebo o nové ekologické knihovně v rámci komunitního centra Nesedím sousedím. Informovali jsme o grantech na podporu zeleně a hospodaření s vodou nebo o tom, kam se poděl oblíbený prodavač Nového prostoru, který stával před Billou. V našem gastrookénku jsme vyzkoušeli kavárnu v protileteckém bunkru v areálu kláštera na Bílé Hoře. A na magické datum 22. 2. v čase 22:22 jsme se snažili potkat se v tramvaji 22.

BŘEZEN – JAK POMOCI UKRAJINĚ A OCELOVÝ BĚŽEC

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=d7f03fa418

Začala válka na Ukrajině a i v rámci Břevnova bylo možno přispět aktivní pomocí. Na Ladronku dorazila socha Ocelového běžce, ačkoliv Plán pro Ladronku vytyčil jiné priority. Ptali jsme se vás, co si myslíte o modrých dodatkových tabulí u názvů ulic nebo jsme psali o tom, že biopelnice jsou od ledna zdarma. Informovali jsme o výuce šachů pro děti i dospělé v pobočce Městské knihovny nebo o muzikoterapii pro lidi s depresí v neziskové organizaci Fokus Praha. V rámci břevnovské gastroturistiky jsme navštívili Pizza Bun Bistro.

DUBEN – KÁCENÍ V ZÚŽENÉ A LOUČENÍ S HŘIŠTĚM

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=ef30da4afe

Zjistili jsme, že kácení na parcele v Zúžené ulici zřejmě souvisí s přípravou výstavby nové bytovky. Informovali jsme, že zbylá plocha historického fotbalového hřiště bude dále zastavěna. Komunitní centrum Nesedím sousedím spustilo projekt V pátek nejím sám, kde se seniorům vaří obědy. Dále se rozvíjela pomoc ukrajinským občanům v rámci Břevnova. Psali jsem i o tom, že na Patočkově vznikl nový obchod s arabskými potravinami, že městská část vypsala soutěž na novou vizuální identitu nebo o charitativní běžecké akci Oběh Prahy 6. Otestovali jsme vinárnu The Winery Břevnov.

KVĚTEN – OD STRAHOVA PŘES UNION DO ATMOSFÉRY

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=a05f669ea0

Jako členové místního spolku jsme byli přizváni na mezinárodní studentský workshop o budoucnosti Strahovského stadionu. SK Union Břevnov představil architektonickou studii výstavby klubového zázemí. Psali jsme o barikádách na Bělohorské během květnového povstání v roce 1945 nebo o tom, že kultovnímu baru Majkl´Atmosphere hrozí po stížnostech sousedů uzavření. Přinesli jsme tipy pro břevnovské zahrádkáře a možnost hlasovat pro obnovu poutních kaplí do Hájku. Informovali jsme, že se v rámci Restaurant Day otevřou jednodenní restaurace a že tramvajová retrolinka 23 je opět  v provozu.

ČERVEN – REKONSTRUKCE BĚLOHORSKÉ A NEBEZPEČNÁ ZASTÁVKA U KAŠTANU

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=0c94540f0a

Hlavní zprávou byly prodlevy při přípravě realizace rekonstrukce Bělohorské a dílčí změny oproti původní studii. Psali jsme na radnici, že přechod u zastávky U Kaštanu není na správném místě a vznikají tak nebezpečné situace. Správu Parku Maxe van der Stoela převzala městská část. Velkým tématem bylo uveřejnění návrhu Metropolitního plánu, ke kterému spolky na Praze 6 společně podali námitky. Nesedím sousedím představilo výzkum o životě v Břevnově, zvali jsme na noc kostelů, psali o tématu letošní slavnosti Zažít Břevnov jinak nebo o tom, že točna Dlabačov na oživení stále čeká. V gastrookénku jsme vyzkoušeli tapas bar Jamonarna.

ČERVENEC A SRPEN – MISTRYNĚ SVĚTA Z BŘEVNOVA A CO SLIBOVALI POLITICI

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=558af68846

V prázdninovém dvojčísle jsme psali, že starostka břevnovského sokola Vanda Marušová získala zlato na mistrovství světa veteránů. Před komunálními volbami jsme nabídli pohled zpět na to, co slibovali politici před čtyřmi lety a jak to dopadlo. Informovali jsme o WC pro veřejnost v rámci restaurací, které za to získají slevu na zábor pro letní předzahrádky a otestovali nové bistro La Piadina na Bělohorské, které nabízí speciality z regionu Emilia Romagna.

ZÁŘÍ – VÍTĚZNÝ PROJEKT POLIKLINIKY NEBO STAVEBNÍ ZÁMĚR V ŠULTYSOVĚ ULICI

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=d64334cff9

Byla zveřejněna dlouho očekávaná informace o vítězi architektonické soutěže na rekonstrukci a dostavbu Polikliniky Pod Marjánkou. Začali jsme pravidelně přinášet informace o stavebních záměrech, tentokrát o záměru bytovky v Šultysově ulici. Zvali jsme na náš již desátý ročník sousedské slavnosti Zažít Břevnov jinak v Malém Vatikánu nebo na sportovně společenské odpoledne s fotbalem na Unionu Břevnov. Vyzkoušeli jsme domácí restauraci Itala Lupa Terragniho v Myslbekově ulici, kde se pořádají i kurzy vaření.

ŘÍJEN – KOMUNÁLNÍ VOLBY NEBO IKONICKÝ DOMEK V TEJNCE

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=d8590f7416

Informovali jsem o výsledcích komunálních voleb a jak se rýsuje nová koalice. Psali jsme o pozemcích v okolí Plivátka, které patří soukromému developerovi a které by díky směně za jiný pozemek měly být zachovány jako parková plocha. Hlavní zprávou z pohledu architektury byl záměr neadekvátní přístavby ikonického domu v Tejnce, který památkaři povolili tzv. fikcí souhlasu. Ohlédli jsme se za manifestačním průvodem v rámci Zažít Břevnov jinak, psali o prodloužení autobusové linky 164 na Malovanku anebo o tom, že prodejce Nového Prostoru před Billou se vrátil. Otestovali jsme restauraci Aluha na Bělohorské.

LISTOPAD – DEN ARCHITEKTURY NEBO VILA PŘEDSEDY PARLAMENTU

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=699e6c3d6a

Přinesli jsme deset zajímavostí z našeho již desátého ročníku procházky v rámci Dne architektury. Představili jsme programové priority nové rady městské části, které se týkají právě Břevnova. Informovali jsme o tom, že funkcionalistická vila v ulici U Ladronky, která slouží předsedům sněmovny, byla poskytnuta ruské nevládní organizaci Memorial. Zajímavé zjištění přinesla výstavba bytovky na místě bývalého břevnovského mrakodrapu, kde vykopávky odhalily pozůstatky původního kláštera. Psali jsme i o historii časopisu Břevnovan nebo o tom, kde si v Břevnově můžete zacvičit uvnitř, když je venku už zima.

PROSINEC – MIKULÁŠ NA DRINOPOLU A DÁRKY Z BŘEVNOVA

https://us17.campaign-archive.com/?u=79efb3a2a3ff564527c04fb42&id=754e09ea59

Již tradičně jsme před Vánoci zvali na setkání s naším spolkovým Mikulášem, čertem i anděly na Drinopolu a také jsme pro vás připravili výběr tipů na vánoční dárky z Břevnova od členů našeho spolku. Informovali jsme o tom, že náměstíčka v Malém Vatikánu čeká proměna a že o tom zatím veřejnost nebyla informována. Ze stavebních záměrů jsme psali o plánované výstavbě bytovky v Radimově ulici nad klášterní zahradou. Přinesli jsme i zajímavý článek o hotelu Pyramida a jeho službách nebo informace o třídění odpadu. V rámci břevnovské gastroturistiky jsme vyzkoušeli bistro na konečně oživené točně Dlabačov.

Zuzana