Okolí Plivátka: něco za něco

Okolí Plivátka: něco za něco

Tentokrát vybíráme z Komise územního rozvoje spíše pozitivní zprávu, kterou je odsouhlasení návrhu změny územního plánu jižně od ulice Maratónská (parc. č. 2487/1), a to z funkční plochy SO3 (rekreační území, zeleň) na plochu OB-C (čistě obytné území).

Na první pohled by se mohlo zdát, že další zelená plocha v Břevnově bude zastavěna, celá věc je ale složitější. Majitel pozemku, developerská firma Real 9 a.s., vlastní totiž i pozemky (2344 a 2345) na jih od oblíbeného Plivátka (v roce 2020 jsme zde pořádali jeden z ročníků naší sousedské slavnosti Zažít Břevnov jinak). Ačkoli tyto pozemky jsou dle územního plánu nezastavitelné, místní, kteří iniciovali obnovu Plivátka, by je rádi do budoucna využili k tomu, aby tato část území zůstala parkem a případně se sem obnova parkové plochy ve stylu Plivátka rozšířila. Nejjistější cesta k tomuto cíli je, aby tyto pozemky byly také v majetku Hl. m. Prahy, jako většina pozemků v okolí Plivátka.

Vzhledem k tomuto veřejnému zájmu bylo dohodnuto, že developerovi bude na jeho pozemku jižně od Maratónské dovolena výstavba bytového domu (kvůli tomu byla navržena změna územního plánu) a on výměnou za to své pozemky na Plivátku předá do vlastnictví hlavnímu městu.

Komise s tímto návrhem souhlasila jednomyslně, a to především kvůli tomu, že lokalita byla již znehodnocena zástavbou La Crone, a další podobná bytovka v těsné blízkosti východně od La Crone nebude zásadním znehodnocením území. Oproti tomu bude stávající park mezi ulicemi Nad Závěrkou a Maratónská, ve kterém se nachází Plivátko, ušetřen v budoucnu spekulacím ze strany soukromého vlastnictví pozemků, protože nově budou tyto pozemky veřejným vlastnictvím, a schvalování dalších úprav parku ve prospěch místních obyvatel tak bude mnohem jednodušší.

Pro další informace doporučujeme všem, které by tento záměr zajímal, obrátit se přímo na Odbor výstavby MČ Prahy 6

Zápis z jednání Komise územního rozvoje najdete zde:
https://www.praha6.cz/cs/no_index_files/zapisy_usneseni/programy_zapisy/prilohy/ext_p6za4092109_7fe143a24e.doc

Zuzana

Leave a reply