Nápad pro Šestku (je) byl skvělá věc

Nápad pro Šestku (je) byl skvělá věc

Projekt Nápad pro Šestku spustila radnice v roce 2017 a v uplynulých ročnících bylo vybráno 44 nápadů. Některé z nich – například projekt Plivátka na Břevnově, Letní kino u Keplerova gymnázia nebo komunitní zahrada Libóza v Liboci – jsou již stoprocentně hotové, další pak v různých fázích realizace nebo projektování.

Rozpočet na projekty není až tak závratný, ročně je pro 10–12 nápadů vyčleněno 5 milionů Kč (celkem bylo v roce 2022 na investice Prahy 6 plánováno 530 milionů Kč).

Nápad pro Šestku je participativní projekt, což znamená, že se na projektech přímo podílejí samotní občané. Vědí nejlépe, co jim kde chybí a jak by smysluplně upravili veřejný prostor ve své čtvrti – prostor, který sdílíme všichni. Ať už jde o doplnění laviček, piknikových a grilovacích míst, herních prvků na hřištích nebo spojovacích cest. Ačkoliv realizace některých projektů pokulhává, důležité je, že tato možnost vůbec existuje… nebo možná existovala.

Pro roky 2022 a 2023 radnice zvažuje změnu koncepce. Podle návrhu předloženého starostou Kolářem z 6. 12. 2021 by byl celý rozpočet Nápadu pro Šestku určen pouze pro základní školy – 5 milionů Kč by se tak rozdělilo rovným dílem mezi 15 základních škol. Nápady by navrhovali sami žáci nebo školské rady.

Myšlenka, aby se do vymýšlení zapojily i děti, je jistě chvályhodná. Nedává ale smysl, aby projekt určený dospělým občanům jen tak najednou skončil. Vždyť to byl jediný participativní projekt Prahy 6 určený občanům. Pomáhal posilovat komunitu, která si projekt vymyslí a pomáhá ho realizovat. O tohle zase přijdeme?   

Apelujeme na radnici, aby přehodnotila svůj postoj a nerušila Nápad pro Šestku pro občany. Ideálně může spustit paralelně oba participativní projekty – pro školáky i pro občany. Vždyť i programové prohlášení Rady MČ Prahy 6 pro období 2018–2022 uvádí: „pokračovat v participačním rozpočtování Nápad pro Šestku“.

J. Koňaříková, M. Chylík, L. Špičáková, V. Zapletalová, Společně pro 6

Zuzana

Leave a reply