O pokusu zachránit jednu břevnovskou tradici

O pokusu zachránit jednu břevnovskou tradici

Na začátku ledna jsme na Facebooku zveřejnili informaci o zamýšleném prodeji obrazu z cukrárny na Bělohorské 134 (nyní Emilly Cafe). Zpráva vyvolala velkou vlnu reakcí a vzpomínek; netušili jsme, že cukrárna a obraz jsou pro tolik Břevnováků srdeční záležitostí.

Díky ohlasům na sociálních sítích bylo možné zrekapitulovat nejen historii cukrárny i obrazu, ale také skoro celý bývalý sortiment.

Cukrárna pojmenovaná podle majitele nemovitosti Josefa Lexy (U Lexů) sídlila původně na opačné straně Bělohorské (číslo domu 131) – na jejím místě je dnes pobočka Komerční banky. Přesné datum jejího založení neznáme, ale určitě zde byla přinejmenším v roce 1966; existují dokonce hlasy, že existovala již před druhou světovou válkou.

V osmdesátých letech byla přejmenována na Cukrárnu u Břevnovského kláštera, ale říkalo se jí U Nováků – podle pana Nováka, který cukrárnu v té době provozoval. Byla vyhlášená nejen kvalitními zákusky a dorty: zejména děti milovaly velkou nástěnnou malbu, na které malí cukráři šplhají po obrovském dortu a zdobí jej. Šlo zřejmě o dílo místního aranžéra.

Když se cukrárna v devadesátých letech stěhovala na adresu Bělohorská 134, požádal majitel břevnovského malíře (jeho identitu se nám nepodařilo zjistit), aby namaloval zmenšenou kopii původní nástěnné malby. I tento obraz je však poměrně velký (téměř dva metry na výšku) a visí na stěně cukrárny dodnes.

Typickým návštěvníkem cukrárny bývala babička, která vzala vnoučata na dort po předchozí návštěvě kreslené pohádky v nedalekém kině Radost, vyplývá z reakcí na sociálních sítích. Zatímco babičky popíjely kávu, děti fascinovaně hleděly na maličké cukráře ve vysokých čepicích, šplhající po dortu o hodně větším než oni sami.

Nejen obraz, ale i takřka neměnný sortiment cukrárny se vryl do pamětí několika generací Břevnováků: kokosky, harlekýn, koňaková špička, laskonky, banán s čokoládou, vanilková a citronová zmrzlina, pendreky a nugát na váhu, pomerančový džus pobublávající ve skleněném „akváriu“ a hlavně vyhlášené jahody se šlehačkou.

Také současná cukrárna Emilly Cafe se chlubí vlastní výrobou zákusků a dortů z kvalitních surovin. Neméně důležitá nám ale připadala odpověď na otázku, zda obraz zůstane na svém místě. Povzbuzeni reakcemi desítek Břevnováků jsme se tedy vypravili za provozovatelkou cukrárny…

Setkali jsme se s rozhořčenou reakcí. Prý nemáme právo o obrazu cokoliv zveřejňovat, protože není náš. Cukrárna neslouží jen Břevnovákům, ale je určena „pro celou Prahu“. Do toho, zda majitelé obraz ponechají na místě nebo nikoliv, nám nic není…

V tomto případě tedy naše úsilí zachránit jednu břevnovskou tradici vzdáváme. A doufáme, že pro jiné podniky v naší čtvrti jsou místní lidé naopak vítanými návštěvníky.

Zuzana

Leave a reply