Klub Kaštan se otvírá novým žánrům

Klub Kaštan se otvírá novým žánrům

Břevnovský klub Kaštan má v jubilejní 15. sezoně nového dramaturga a s ním přichází i nový pestřejší program. Novým dramaturgem se stal hudební publicista Antonín Kocábek, člen vysílacího týmu Radia 1, bývalý redaktor Lidových novin a časopisu Týden a spolupracovník řady hudebních periodik. V současné době spolupracuje s kulturním magazínem UNI, headliner.cz a dalšími médii (Právo, Reflex.cz aj).

S letošním rokem plánují v Kaštanu oživení a žánrové rozšíření nabídky kulturních akcí, jejímž leitmotivem je slovní spojení Otevřený kulturní prostor.

Klub Kaštan je návštěvníkům znám jako místo, kam lze chodit na koncerty, přednášky, divadlo, projekce, ale i pohádky s dětmi. Od počátku se vyhýbal tomu, být považován za pouhý „rockový klub“, ale naopak měl chuť neklást si žánrové překážky. S dalším rokem by se toto mělo ještě prohloubit. „Klub Kaštan má neprávem pověst čehosi, co je ,daleko z centra‘ a pro mladší publikum ,už není cool‘. To bychom rádi změnili,“ říká nový dramaturg.

Z chystaného programu samozřejmě nezmizí, a i nadále v něm zůstanou divácky oblíbené pořady, jako je pravidelný poslechový večer legendy české hudební kritiky Jiřího Černého, přednášky z historie architektury od renomovaného odborníka Ing.arch. Zdeňka Lukeše či pohádky pro děti. Zároveň by se měla rozšířit pestrost nabízených hudebních žánrů. Kaštan nechce konkurovat zavedeným a skvěle fungujícím žánrovým místům, jako jsou Jazz Dock, Klub 007 na Strahově či oblíbené Café v lese. To ale neznamená, že by se občas v Kaštanu nemohlo vedle už zavedených písničkářů či alternativy objevit něco méně tradičního, nebo mladého, svěžího a neokoukaného.

V nabídce filmových projekcí se budou objevovat například současné dokumenty, novým pravidelným pořadem by se měly stát večery nazvané Poslouchej hudbu, ve kterých samotní režiséři pouštějí a komentují svoje videoklipy, a jejichž sérii zahájil v lednu Jakub Čermák, který má za sebou videa pro Zrní, Květy, Už jsme doma či Hentai Corporation. Svůj audiovizuální pořad Turek & Turek uvádí zahájila i dvojice hudebních publicistů známých z časopisu Respekt resp. Radia Wave, pravidelné místo dostanou v programu cestovatelské přednášky, zábavné a zároveň vzdělávací pořady věnované současným filmařům či výtvarníkům.

„Chceme přilákat také diváky, kteří hledají nové informace, impulsy a zážitky. Protože pro ty určitě těch 14 minut, které sem jede tramvaj od metra, nebude nijak dlouhá cesta. Z toho všeho plyne, že chceme být otevřeni všem kapelám, pro které je hudba na prvním místě, které si uvědomují, jaký je rok, které raději zkoušejí cokoli netradičního, než dokola obehrávají svůj repertoár, a pro které koncert není jen ‚kšeft‘. A naopak tu asi bude ubývat tradičního bigbítu a muziky ohlížející se do minulosti. Pokud vás cokoli z našeho programu zaujme, budeme rádi“, říká Antonín Kocábek.

kastan.unijazz.cz.

Zuzana

Leave a reply