I letos Zažijeme Břevnov jinak

I letos Zažijeme Břevnov jinak

V sobotu 16. září od 10 do 14 hodin se na nejrušnější části Bělohorské ulice mezi Drinopolem a Kaštanem koná další ročník slavnosti Zažít Břevnov jinak. Heslem letošní slavnosti je BĚLOHORSKÁ, NÁŠ BULVÁR. Podnikatelé z Bělohorské, kteří se do akce zapojili, si pro návštěvníky připravili speciální nabídku a prodloužili otvírací dobu do 14 hodin. V Kaštanu bude po celý den program: divadlo, dílny, pečené prase, směna knih, bleší trhy a další akce. Připravili jsme pro vás bojovku: ti z vás, kteří projdou všechna stanoviště (obchody a stánky na Bělohorské a v Kaštanu), bude připraven malý dárek. Srdcem slavnosti bude prostor nad drinopolskými schody, který se stane místem setkávání sousedů u stolu pro Břevnov. Na trase mezi Drinopolem a Kaštanem vás čekají kulinářská překvapení, dílny nebo výuka řeckých tanců!

PROGRAM SLAVNOSTI

Poznávací hra Bělohorská, náš bulvár

10:00 – 14:00 / Bělohorská mezi Drinopolem a Kaštanem
Běh do schodů letos nahradila vytrvalecká disciplína. Pod názvem BĚLOHORSKÁ, NÁŠ BULVÁR, se skrývá poznávací hra, během které sbírají soutěžící razítka zúčastněných podniků. Pro ty, kteří projdou všechna stanoviště, je v cíli připraven dárkový balíček od místních firem. Hrací plán obdrží zájemci na všech stanovištích.

Start: Dlouhý stůl na Drinopolu
Stanoviště: Greek life * Galerie Nativ * Cesta domů * Studio Paleta * Kavárna Únik * Pop Museum * Ateliér Kaštan
Cíl a předání cen: stánek břevnovských spolků v Kaštanu

Stůl pro Břevnov

10:00 – 15:00 Drinopol
Drinopol je srdcem Břevnova. Na místě, kde se odehrávaly slavnosti Zažít Břevnov jinak, bude letos připraven dlouhý stůl pro všechny kolemjdoucí. Přineste občerstvení pro ostatní a ochutnejte, co upekli sousedi. Hrnky si přineste vlastní, my nabídneme kávu, studené kakao a bylinkovou vodu. V půl třetí se všichni společně vyfotografujeme! Děkujeme Dobré svačině z Bělohorské 27 za poskytnuté pohoštění.

Greek life – řecké občerstvení s hudbou a výukou tanců

10:00 – 14:00 / Bělohorská 74
Oblíbený břevnovský obchůdek Greek life se přestěhoval na Drinopol a rozšířil sortiment o tradiční řecká jídla. V den slavnosti vás potěší na ohni grilované souvlaki. S majitelem obchodu Konstantinosem si budete moci vyzkoušet řecké tance!

Cesta domů – dobročinný obchod a dílny pro děti i dospělé

10:00 – 14:00 Bělohorská 90
Dobročinný obchod Cesta domů nabízí knihy o smutku a radosti na konci života. Tvoří z papíru. Spolupracuje se skvělými českými výtvarníky, spisovateli a designery. Prodává také zboží z druhé ruky. Oblečení, knihy a drobnosti s příběhem, které stále skvěle slouží. Pro tento den bude mít Cesta domů připraveny interaktivní tematické dokreslovánky pro děti a dopisovánky pro dospělé. Odměny za hezké obrázky budou připraveny.

Galerie Nativ – komentovaná prohlídka výstavy s autorem, pohoštění

10:00 – 14:00 Bělohorská 92
V Galerii Nativ můžete navštívit výstavu MICHAEL NOSEK/SYMBIONT/ELIŠKA a zažít komentovanou prohlídku s autorem. Připraveno bude i malé pohoštění a další aktivity.

Břevnovská tradice – Galanterie Veko

10:00 – 14:00 Bělohorská 55
Rodinný krámek na Drinopolu navštívil snad každý Břevnovák. Můžete zde nakoupit vše od nití a korálků po kabelky a látky nebo si nechat opravit kožené oděvy a tašky. V den slavnosti si budete moci z nabízeného sortimentu vyrobit malého Břevnováka nebo Břevnovačku. Dílnu pro děti povede majitelka paní Kopecká, která také věnovala ručně dělané dárky do soutěže.

Břevnovská stálice – Česká keramika

10:00 – 14:00 Bělohorská 65
Potěšte se keramikou, kosmetiku, českou módou či dárky všeho druhu v tradičním břevnovském krámku a přijďte si popovídat do jednoho z nejstarších břevnovských krámků. Břevnovská stálice – obchod s keramikou a dárkovými předměty je na Bělohorské již více než 18 let. V den slavnosti prodlouží otvírací dobu do 14 hodin a vyjde za návštěvníky na ulici.

Studio Paleta – výtvarná dílna a palačinky

10:00 – 14:00 Bělohorská 92
Studio Paleta najdete na Bělohorské 92. Nemůžete jej minout – po dobu slavnosti vyjde za malými i většími návštěvníky na ven na ulici. Pro ty, co zavítají i do suterénního studia, je připravena výtvarná dílna. Přijďte si vyrobit plesové a bláznivé masky na tyčce do výtvarného Studia Paleta. Kromě tvoření se zde můžete občerstvit domácími palačinkami a popovídat si s lektory výtvarných kroužků a předškolního klubu Hnízdo. Vítáni jsou děti i jejich rodiče!

Sousedský bazar a směna knih pod kaštany

10:00 – 14:00 Kaštan
Ani letos nemohou na slavnosti chybět oblíbené blešáky. Letos se budou konat v Posezení pod kaštany (zahradní restaurace před KC Kaštan). Máte přečteno? Přineste knihy a vezměte si místo nich jiné. Kdo ještě nic nepřečetl, může si knihy za symbolické částky koupit. Pro ty, kdo se chtějí zbavit nepotřebných věcí, bude připraveno místo na sousedský bazar. Věšáky či ramínka si vezměte vlastní a dejte nám vědět, že přijdete, ať vám můžeme zajistit místo u stolku. Prodávající i nakupující se mohou těšit na grilovanou pečínku, kterou připraví přilehlá zahradní restaurace.

Pohádky od Hvězdy

10:00 – 14:00 / Kaštan

Novou knihu pohádek Dobrodružství pana Kolečka/Pohádky od hvězdy představí autorka Michaela Mlíčková Jelínková. Děj pohádek se odehrává v kulisách různých koutů Prahy 6. Břevnovu jsou věnovány tři z celkem dvanácti kapitol. Jedna se odehrává na Ladronce, další v Břevnovském klášteře a třetí na Kocourkách. Přijďte si pro podpis autorky a vymalujte si ilustraci z knížky.

PETynka

10:00 – 14:00 / Zahrádka za KC Kaštan
I letos se budou moci děti zanořit do barevné PETynky.

Břevnovské spolky se představují

10:00 – 14:00 / Kaštan
Chcete vědět, jaké spolky v Břevnově působí a čím se zabývají? Navštivte stánek břevnovských spolků v kulturním centru Kaštan. U stánku také odevzdáte vyplněné hrací karty a dostanete dárek za absolvování hry Bělohorská, náš bulvár.

Fokus Praha – Workshop výroba sádrové masky

10:00 – 14:00 / Kaštan
Workshop pro děti i dospělé připraví břevnovská pobočka sdružení Fokus Praha. Workshop se uskuteční ve foyer nebo na předzahrádce Kaštanu (podle počasí). K vidění budou také ukázky hotových masek, se kterými klienti z loutkářské dílny sehrají doprovodné etudy.

Kosmetická poradna

10:00 – 14:00 / Kaštan
Milé dámy, na naši akci se na Vás těší nezávislá kosmetická poradkyně společnosti Mary Kay Martina N. Ježková. Čeká Vás kosmetické poradenství, líčení a nejnovější trendy v dekorativní kosmetice. Každá dáma navíc obdrží dárkový poukaz na Hodinku krásy. To vše zdarma.

Pop Museum – výstava „Zkus se životu dál smát“ zdarma

10:00 – 18:00 / Kaštan
Pop Museum v Kaštanu otevře 16. září naposledy výstavu o životě Pavla Bobka. Břevnovský rodák a patriot by se letos dožil 80. let. Od 10 do 14 hodin je vstup zdarma, od 14 – 18 hodin za běžné vstupné. V muzeu je k vidění stálá expozice hudebních nástrojů, především elektrických kytar československé výroby a vybraných nástrojů klávesových, které byly v bývalém Československu používány. Na některé nástroje si můžete i zahrát.

Kavárna Únik – Projekce krátkého filmu o Pavlu Bobkovi

10:00 – 14:00 / Kaštan
Kavárna Únik v suterénu Kaštanu bude v každou celou hodinu promítat dvacetiminutový dokumentární film o Pavlu Bobkovi. Vstup zdarma. Výstava o břevnovském rodákovi probíhá v sousedním Pop Museu.

Grilovaný břevnovský vepř

cca 11:00 – 14:00 / Kaštan
Posezení U Kaštanu (zahradní restaurace před KC Kaštan) poskytla zázemí pro směnu knih a sousedský bazar, hlavně ale přichystala velké grilování. Otevřeno bude od deseti, první hladoví návštěvníci se dočkají grilovaného prasete kolem 11 hodiny.

Výtvarné aktivity pro děti, dospělé i seniory v Ateliéru Kaštan

10:00 – 14:00 / Kaštan
Ateliér Kaštan připravil řadu výtvarných aktivit pro děti, dospělé i seniory. Dílny najdete v zahrádce před Kaštanem, v parčíku za Kaštanem i přímo v podkroví kulturního centra. Od 14 do 18 hodin mohou zájemci navštívit pravidelnou výuku grafiky.

Samoobslužná herna pro děti a jejich rodiče

10:00 – 14:00 / zahrádka před KC Kaštan
Na bývalém dětském hřišti před KC Kaštan vyroste na jeden den interaktivní herna pro děti v doprovodu rodičů. Přelézání, prolézání, skoky a balancování…

Kouzlení s Thermomixem

10:00 – 14:00 / zahrádka KC Kaštan
Naučte se, co všechno se dá vyrobit na jednom kuchyňském robotu. Ochutnávky smoothie a pomazánek, poradna.

Marjánka se představuje

10:00 – 14:00 / zahrádka KC Kaštan
Na Marjánce už se zase tancuje, a nejen to: konají se zde koncerty, plesy, tančírny, výuka tance… Pokud chcete být při tom, přijďte probrat podrobnosti ke stánku taneční školy.

Originální móda a tvořivá dílna na výrobu ozdob

10:00 – 14:00 / zahrádka KC Kaštan
U Kaštanu najdete také stánek s originální módou, hračkami a doplňky obchůdku Regina design, který sídlí na Malovance. Ve spolupráci s další aktivní Břevnovanou Reny, majitelkou obchůdku na Bělohorské, připraví dílnu na výrobu dekorativních předmětů z filce.

Společná fotka na drinopolských schodech

14:30 / schody na Drinopolu

Společné focení Břevnovanů organizuje spolek Nesedím sousedím. Focení plánují opakovat každý rok a doufají, ze rok za rokem nás bude víc a víc. Přijďte se také vyfotit se sousedy! Fotí Jan Hromádko.

Off program – Divadlo Krapet / Našel se medvěd 2                    

15:00 / KC Kaštan

Dobrodružství ztraceného medvěda. Jindřiška, Andula a Božena pátrají po tom, komu patří medvěd! Kdo se přihlásil na inzerát? Půlnoční záhada! Kdo to je Kolohnát? Účinkují www.krapet.cz, vstupné 50 Kč.

Off program – Diskuze „K čemu je nám komunita“                                      

16:00 / Anastázova/Sartoriova ul.

Diskuse v nově vzniklém Komunitním centru Nesedím, sousedím na téma, co je vlastně komunita, jaký má význam, k čemu slouží a proč je dobré se do ní zapojovat. Zúčastní se Jana Hradilková, Zdeněk Kalvach, Tereza Mašková a Kristýna Ciprová. Následovat bude od 17:00 sousedské povídání, pojídání a koncert.

 

Akci finančně podpořila Městská část Praha 6. Děkujeme!

 

Daniela

Leave a reply